سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پاسخگوی احکام
Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

ایا می تواند پای راست را با دست چپ و پای چپ را با دست راست یا کلا دو پا را با یه دست در حالت اختیار مسح کرد؟

آیت الله وحید   : بنابراحتیاط واجب پای راست را با دست راست و پای چپ را با دست چپ مسح نمایید.آیت الله مکارم  : وضو باطل نیست ولی بهتر است با دست راست پای راست و با دست چپ پای چپ را مسح نمایید.

آیت الله سیستانی :  اشکال ندارد






      

در صورتى که در نماز مغرب و عشا قرائت امام را بشنویم، مى‏شود در همین حال نیز ذکر گفت؟

آیت الله خامنه ای    : به طور کلی ذکر مستحب است ولی حمد و سوره را اگر در نماز ظهر و عصر است نباید بخواند ولی در نماز صبح و مغرب و عشا در صورتی که صدای امام را نشنود مستحب است بخواند ولی باید آهسته بخواند و در صورتی که صدای امام را هر چند همهمه را می‌شنود نباید بخواند.

آیت الله وحید : اولی و احتیاط مستحب آن است که به قرائت او گوش کند.

آیت الله مکارم : اگر مأموم صداى قرائت امام را در نمازهاى صبح و مغرب و عشاء بشنود باید حمد و سوره را ترک کند و اگر صداى امام را نشنود جایز است حمد و سوره را بخواند، ولى باید آهسته بخواند، امّا در نمازهاى ظهر و عصر احتیاط واجب آن است که همیشه حمد و سوره را ترک نماید، امّا ذکر گفتن بطور آهسته جایز، بلکه مستحبّ است. 

آیت الله سیستانی : بله اشکال ندارد






      

آیا می توان در حال نماز خواندن، نیّت نماز را تغییر داد؟در چه مواردی چگونه؟

عدول در نیّت نماز به اقسام :جایز، مستحب، واجب و ممنوع تقسیم شده است که در زیر موارد آنها را بیان می داریم:

الف ـ موارد عدول جایز

1.عدول از نماز ادا به قضا به شرطی که الف :وقت ادا وسعت داشته باشد ب :عدول هم ممکن باشد. مثلاً اگر مشغول نماز ظهر است در صورتی می تواند نیّت را به قضای نماز صبح برگرداند که داخل رکعت سوم نشده باشد.

2. عدول از نماز واجب به نافله در ظهر روز جمعه در نماز ظهر یا جمعة کسی که سورة جمعه را فراموش کرده و سورة دیگری را شروع کرده و به نصف هم رسیده است.

3. عدول از نماز جماعت بر فرادی.

4. عدول از نماز شکسته به تمام و به عکس در مواردی که مخیّر است تمام یا شکسته بخواند.

5. عدول از امام جماعت به امام جماعتی دیگر در وسط نماز در صورتی که برای امام جماعت اول مشکلی پیش‌ آید.

ب ـ موارد عدول مستحب

1.در عدول از نماز ادا به قضا اگر وقت ادا وسعت داشته باشد.

2. عدول از نماز واجب به نافله، زمانی که در حال خواندن نماز واجب، جماعتی منعقد شود و بیم آن برود که اگر نماز را تمام کند به جماعت نرسد، البته در صورتی که از محل عدول نگذشته باشد یعنی به رکوع رکعت سوم داخل نشده باشد.

ج ـ موارد عدول واجب

1.در نمازهایی که ترتیب در آنها شرط است مانند نماز ظهر و عصر و مغرب و عشاء در صورتی که متوجه شود اولی را نخوانده و یا شک برایش پیدا شود که عدول از دومی به اولی واجب است. البته به شرطی که وقت به مقدار کافی برای نماز دوم باقی باشد.(1)

2. اگر مسافر به نیّت این که نماز شکسته بخواند، مشغول نماز شود و در بین نماز تصمیم بگیرد که ده روز یا بیشتر بماند، باید نماز را چهار رکعتی تمام کند.(2)

3. مسافری که قصد دارد ده روز در جایی بماند، اگر در بین نماز چهاررکعتی از قصد خود برگردد، چنانچه مشغول رکعت سوم نشده، باید نماز را دورکعتی تمام نماید و بقیة نمازهای خود را شکسته بخواند و اگر مشغول رکعت سوم شده، نمازش باطل است.(3)

در موارد عدول ممنوع

1. عدول بعد از تمام شدن نماز.

2. عدول از نماز قضا به نماز ادا.(4)

3. در نمازهایی که ترتیب لازم است مانند ظهر و عصر، مغرب و عشاء که عدول از اولی به دومی جایز نیست.(5)

4. عدول از نماز نافله به واجب.

5. عدول از نماز نافله مگر در نافله های شب و ظهر و عصر که اگر به نیّت دو رکعت سوم خوانده و بعد متوجه شد که دو رکعت دوم بوده کافی است و این از باب عدول نیست.

6. عدول از نماز فرادی به جماعت بنابراحتیاط واجب.

7. عدول از نماز قبلی به بعدی در نمازهای قضا.

8. اگر انسان نمازی را که خوانده احتیاطاً دوباره بخواند و در بین نمازش یادش بیاید، نمازی را که باید پیش از آن بخواند، نخوانده است نمی تواند نیّت را به آن نماز برگرداند.

منابع و مآخذ :

1. توضیح المسائل مراجع، مسأله 758 و 759

2. همان، مسأله 1345

3. همان، مسأله 1346

4. همان، مسأله 762

5, همان، مسأله 756






      

ایا قضای نمازها و روزه های پدری که از روی نا فرمانی(عمد ) یا از روی   غیر عمد نخوانده باشد بر عهده پسر بزرگتر است؟

آیت الله خامنه ای :از غیر نا فرمانی باشد بایدپسربزرگتر قضا کند وبنا براحتیاط حتی از روی نا فرمانی هم باشد قضا کند.

آیت الله سیستانی : نماز قضای پدر و مادر اگر از روی نافرمانی باشد بر پسر بزرگتر واجب است

 آیت مکارم شیرازی : بر پسر بزرگتر واجب است نمازها و روزه هایى که والدین بر اثر عذر شرعى ترک کرده و موفّق بر قضاى آن نشده اند را بجا آورد، و نسبت به غیر آن وظیفه اى ندارد. مگر اینکه وصیّتى کرده باشند که مطابق آن باید عمل کرد. هر چند در صورت امکان شایسته است فرزندان نسبت به آنچه بر آنها واجب نیست نیز اقدام کنند.

آیت وحید خراسانی : نماز قضای پدر و مادر اگر از روی نافرمانی باشد بر پسر بزرگتر واجب است






      

اگر دقیقا نمی دانید چه مقدار نماز قضا دارید باید مقداری را که یقین دارید که از شما فوت شده، محاسبه نموده و آن را انجام دهید. قضای مقداری که یقین به آن ندارید بر شما لازم نیست. مثلا اگر شک داشته باشید که 100 روز نماز قضا بر عهده شما است یا 130 روز، بنا را بر کمتر، یعنی 100 روز بگذارید. همچنین اگر شک دارید 6 ماه نماز قضا دارید یا 4 ماه، همان 4 ماه را قضا نمایید، کفایت می کند.

البته به یاد داشته باشید که آنچه فعلا مهم است به جای آوردن نمازهای روزانه تان است و در آینده اقدام به خواندن نمازهای قضای خویش کنید. در ضمن خوب است پس از خواندن هر نماز، آن را در دفتری ثبت کنید.

روزه ها نیز به همین شیوه محاسبه می شوند.

مثلا اگر شک داشته باشید که 10 روز روه  قضا بر عهده شما است یا 30روز، بنا را بر کمتر، یعنی 10 روز بگذارید. همچنین اگر شک دارید 6 ماه روزه  دارید یا 4 ماه، همان 4 ماه را قضا نمایید، کفایت می کند.






      

طهارت کوه نوردان در ارتفاعات پوشیده از برف


کوهنوردانى که براى فتح قله‌ها مى‌‌روند و بخاطر سردى فوق‌العاده هوا وضو گرفتن آنها با عسر و حرج همراه بوده و از جمله موجب مریضى است، آیا جایز است تیمم نمایند؟ و اگر کوه پر از برف بوده و تیمم ممکن نباشد، تکلیف نماز و روزه‌شان چیست؟
در فرض سؤال تیمم مانع ندارد و در صورت عدم دسترسى به چیزى که تیمم بر آن صحیح است احتیاط مستحب آن است که اعضاى وضو را با برف مسح کنند و با آن تیمم هم بکنند و بنابر احتیاط واجب نماز را در وقت آن به جا آورند و بعداً در زمان تمکن قضاى آن را هم به‌جا آورند.






      

راه رفتن در وضو تا چند قدم مجاز است؟

راه رفتن در بین وضو اشکال ندارد. اگر بعد از شستن صورت و دست ها چند قدم راه برود و بعد سر و پا را مسح کند، وضوی او صحیح است. مقدار چند قدم مشخص نشده است، ولی به قرینة مسئلة دیگر که فرموده اند "اگر بین کارهای وضو به قدری فاصله شود که از نظر عرف پشت سر هم نباشد، وضو باطل است".(1) معلوم می شود نباید فاصله زیاد باشد. بنابراین اگر کسی صورت و دست ها را شست، بعد حدود پنجاه قدم راه رفت و بعد مسح کشید، وضوی او اشکال پبدا می کند اما اگر مثلاً حدود ده قدم فاصله افتاد، اشکالی ندارد. 
البته اگر در حال راه رفتن وضو بگیرد، مثلاً آب به دست می ریزد و دست می کشد تا حدود سی قدم می رود ، بعد مسح سر و پا می کشد، اشکالی ندارد، چون در حال راه رفتن وضو می گیرد و عرفاً فاصله بین وضو ایجاد نکرده است






      

آب خارج در اعضاء وضو

در وضو هنگام شستن دست ، احیاناً آب از شیر روى دست انسان مى ریزد یا دست به جاى نجس مى خورد و باید آب بکشد آیا این عمل سبب بطلان وضو است ؟

 اگر قبل از تمام شدن شستن دست چپ باشد وضو باطل نمى شود و در دست چپ اگر آبى که مى ریزد بسیار کم باشد بطورى که مستهلک شود عرفاً اشکال ندارد .

اگر در وضو ، در هنگام مسح پا قطره ای آب روی پا مشاهده شود آیا می شود مسح نمود یا خیر ..؟ اگر در این حال نماز بخوانیم آیا نماز مشکل دارد ..؟!
اولا، اگر رطوبت دست بیشتر است می توان روی آن مسح نمود و صحیح است؛ نمازها هم از این جهت اشکال ندارد.
ثانیا، اگر هم رطوبت مزبور زیاد است، می توان در قسمت دیگر پا، مسح نمود، و یا می توان آن را خشک کرده و سپس مسح نمود. 






      

حکم بلند کردن ناخن برای وضو و نماز چیست؟برای زیبایی چطور؟تا چه حد؟

در صورتی که ناخن ها تمیز باشد بلند بودن آن وضو و غسل را باطل نمی کند (حد اعتدال ناخن ها این است که معمولی باشد و زیاد بلند نباشد، چنانچه در بعضی افراد دیده می شود) اگر زیاد بلند باشد یا زیر آن چرک باشد باید برطرف کنند و باید در وضو و غسل آب را به زیر آن برسانید و اگر عرفا زینت محسوب شود از نامحرم باید بپوشاند و در صورتی که نامحرم نبیند بلند گذاشتن آن اشکالی ندارد.
گفتنی است که نسبت به خانم ها بلند گذاشتن ناخن ها به مقدار کم اشکال ندارد اما نه به شیوه ای که تقلید از فرهنگ غرب باشد.

برطرف کردن چرک و گچ زیرناخن:

حکم چرک یا گچ و امثال آن که زیر ناخن جمع مى شود براى وضو گرفتن چیست ؟

ازاله چرک زیر ناخن واجب نیست ، مگر آن که از ظاهر حساب شود به این که ناخن را به حدى کوتاه کند که زیر آن ظاهر شود در این صورت باید چرک وگچ را برطرف کرد و سپس شست ، مگر آن که قطع داشته باشیم که جرم ندارد ومانع نیست 






      

آیا وقف به حرکت در همه اجزای نماز اشکال دارد؟ یا فقط در قرائت اشکال دارد؟ مثلا اگر بگوید «سُبْحانَ رَبِّیَ الْعَظیمِ» (با حرکت) و بعد از مدّتی بگوید «وَ بِحَمْدِه»، آیا وقف به حرکت محسوب می شود؟4ـ آیا گفتن اذکاری که کاملا جدای از هم هستند، به صورتهای زیر صحیح است:

الف) مثلا گفته شود «سُبْحان اللّهِ» سه بار بدون توقّف (با حرکت).

ب) گفته شود «سُبْحانَ اللّهِ» با توقّف (با حرکت).

آیت الله خامنه ای : وصل به سکون یا وقف به حرکت اشکال ندارد گرچه در مورد دوم احتیاط مستحب است که ترک نماید.

آیت الله وحید خراسانی : وقف به حرکت در همه جای نماز چه قرائت حمد و سوره و چه غیر آن بنابراحتیاط واجب جایز نیست اگر سبحان الله یا هر ذکر دیگری را با توقف و با حرکت بگوید بنابراحتیاط واجب صحیح نیست.

آیت الله سیستانی: اصل وقف به حرکت یا وصل به سکون اشکال ندارد

آیت الله مکارم شیرازی : 1 و 2: ملاکِ وقف، فاصله عرفى است; خواه نَفَس بگیرد، یا نگیرد، و تنها در جایى جایز است که رابطه جمله را قطع نکندجواب: تفاوتى نمى کند.

3- وقف با حرکت در هر جاى نماز خلاف احتیاط است






      
<   <<   16   17   18   19   20   >>   >