سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پاسخگوی احکام
Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

·         سوال : با توجه به این که انتصاب ائمه جمعه و صلاحیت آنها از طرف ولی فقیه می باشد، آیا می توان به علت عذر کسانی تحت عنوان نداشتن عدالت یا طرفداری سیاسی ائمه جمعه از جناحی جهت عدم شرکت در نماز جمعه مقبول می باشند؟

آیت ا... خامنه ای :  مؤمنین نباید در اثر توهمّات و سوء ظن بی وجه، خود را ازدرک فضیلت نماز عبادی سیاسی جمعه محروم سازند، ولی در هر صورت احراز عدالت امام جماعت موکول به نظر شخص مکلف است.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... فاضل لنکرانی : اگر امام شرایط لازم را داشته باشد می توان اقتدا کرد و الآ خیر.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

·         سوال : آیا برای نماز آیات می توان بسم الله الرحمن الرحیم را به عنوان یک آیه  قرائت نمود و به رکوع رفت؟

امام خمینی (ره) : بسم الله الرحمن الرحیم جزء سوره است.

بله می تواند. (توضیح المسائل ، انتشارات اسلامی ، ص 200 و 201 ، م1508 )

آیت ا... اراکی : در نماز آیات بسم الله الرحمن الرحیم را به قصد جزئی از سوره ی توحید بخواند و به رکوع رود.

بله می تواند. (المسائل الواضحه ، الاعلام الاسلامی ، ص 266 ، م 1545 ، توضیح المسائل ، دفتر تبلیغات ، ص 275 ،‌ م 1545 )

آیت ا... بهجت : بسم الله الرحمن الرحیم جزء سوره است. در نماز آیات به قصد سوره ی توحید بسم الله الرحمن الرحیم را بگوید و به رکوع رود.

بله می تواند. (وسیلة النجاة ، شفق ، ج 1 ، ص 203 ، م 5 ، توضیح المسائل ، دفتر معظم له ، ص 243 ، م 1226 )

آیت ا... تبریزی : خیر نمی تواند. ( المسائل المنتخبه ، دار الصدیقه الشهیده ، ص 169 ، م 456 )

آیت ا... خامنه ای :  در غیر از سوره ی مبارکه ی حمد معلوم نیست « بسم الله الرحمن الرحیم» جرو سوره باشد؛ بنابر این اکتفاء به آن به عنوان یک آیه مجزی نمی باشد.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خوئی : بله می تواند. ( المسائل المنتخبه ، مدینة العلم ، ص 169 ، م 456 ، توضیح المسائل ، احیاء آثار الامام الخوئی ، ص 259 و 260 ، م 1517)

آیت ا.. سیستانی : بنابر احتیاط واجب نمی توان در نماز آیات به بسم الله الرحمن الرحیم برای رکوع اکتفا کرد. ( توضیح المسائل ، دفتر معظم له ، ص 296 ، م 1489 )

آیت ا.. شبیری زنجانی : بله می تواند در نحوه ی نماز آیات ، بسم الله الرحمن الرحیم را بخواند و به رکوع رود. ( المسائل الشرعیه ، الفقاهه ، م 1516 ، ص 330 و 331 )

آیت ا... صافی گلپایگانی : بسم الله الرحمن الرحیم جزء سوره است. در نماز آیات به قصد سوره ی توحید بسم الله الرحمن الرحیم را بگوید و به رکوع رود.

بله می تواند. (هدایة العباد ، دار القرآن الکریم ، ص 129 ، ج 1 ، م 762 ، توضیح المسائل ، نیلوفرانه ، ص 299 ، م 1517 )

آیت ا... فاضل لنکرانی : بلی.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... گلپایگانی : بسم الله الرحمن الرحیم جزء سوره است. در نماز آیات به قصد سوره ی توحید بسم الله الرحمن الرحیم را بگوید و به رکوع رود.

بله می تواند. (هدایة العباد ، دار القرآن الکریم ، ج1 ، ص 151 ،‌ م 762 ، توضیح المسائل ،‌ ص 261 ، م 1517 )

آیت ا... مکارم شیرازی : بسم الله الرحمن الرحیم جزء هر سوره است. در نماز آیات به قصد سوره ی توحید بسم الله الرحمن الرحیم را بگوید و به رکوع رود.

بله می تواند. ( تعلیقه بر عروة‌ الوثقی ، ص 199 ، توضیح المسائل ، ص 243 ،‌ م 1299 )

آیت ا... نوری همدانی : بسم الله الرحمن الرحیم جزء هر  سوره است. در نماز آیات به قصد سوره ی توحید بسم الله الرحمن الرحیم را بگوید و به رکوع رود.

بله می تواند. (منتخب المسائل ، مهدی موعود (عج) ، ص 106 ، م 269 ، توضیح المسائل ، مهدی موعود (عج) ، ص 295 ،‌ م 1505 )

آیت ا... وحید خراسانی : بسم الله الرحمن الرحیم جزء سوره است. در نماز آیات به قصد سوره ی توحید بسم الله را بگوید و به رکوع رود.

بله می تواند. (منهاج الصالحین ، الامام باقر العلوم ، ص 182 ، م603 ، توضیح المسائل ،‌ مؤسسه باقر العلوم الاسلامی ، ص 473 ، م1516 )

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

نماز اول وقت یعنی چی؟ ایا مثلا یعنی همون لحظه یا 10 دقیقه اول یا نیم ساعت؟آیا وقت فضیلت همون اول وقت حساب میشه

آیت الله خامنه ای: منظور وقت فضیلت آن مى‌باشد.

آیت الله مکارم شیرازی: اول وقت یعنی از زمانی که اذان می گویند به مقداری که برای مستحبات و مقدمات نماز فرصت لازم است اما در مورد اوقات فضیلت بدانید مستحب است پنج نماز را در پنج وقت به جا آورد، یعنی هرکدام را در وقت فضیلت خود انجام دهد و تنها فاصله دادن به مقدار نافله یا تعقیبات کافی نیست، بلکه معیار همان وقت فضیلت است   .

 آیت الله وحید خراسانی: مستحبّ است انسان نماز را در اوّل وقت آن بخواند ، و راجع به آن خیلى سفارش شده است ، و هر چه به اوّل وقت نزدیک تر باشد بهتر است ، مگر آن که تأخیر آن از جهتى بهتر باشد ، مثل آن که صبر کند که نماز را به جماعت بخواند.

ـ   مستحبّ است انسان صبر کند که نماز را با جماعت بخواند ، و نماز جماعت از نماز اوّل وقت که فرادى خوانده شود بهتر است تا وقتى که وقت فضیلت فوت نشود ، و نیز جماعتى را که مختصر بخوانند از نماز فرادایى که آن را طول بدهند افضل است.

اگر چوب یا چیزی مانند آن را (که به آن شاخص می گویند) به صورت عمود در زمین هموار فرو برند وقت فضیلت نماز ظهر از زوال شمس (ظهر) شروع میشود تا زمانی که سایه پدید آمده به وسیله زوال به اندازه خود شاخص شود و وقت فضیلت نماز عصر از زوال شروع می شود تا زمانی که این سایه اندازه آن دو برابر شاخص شود . بنابراین چون شروع وقت فضیلت نماز ظهر و عصر از زوال است چنانچه بعد از نماز ظهر بلافاصله نماز عصر را بخوانید نماز عصر را در وقت فضیلت آن بجا آورده اید بلکه افضل آن است که نماز را در نزدیکترین زمان به اول وقت فضیلت بخوانند بنابر این جمع بین نماز ظهر و عصر افضل است. وقت فضیلت نماز مغرب از مغرب شروع می شود (مغرب بنابراحتیاط واجب زمانی است که سرخی طرف مشرق که بعد از غروب آفتاب پیدا می شود از بالای سر انسان بگذرد) و تا رفتن شفق یعنی قرمزی طرف مغرب ادامه دارد و فضیلت نماز عشا از رفتن شفق شروع می شود و تا یک سوم اول شب امتداد دارد که معمولا نماز عشا اگر بعد از مختصری تعقیب و خواندن نافله مغرب باشد در وقت فضیلت آن می باشد و وقت فضیلت نماز صبح از فجر صادق (یعنی زمانی که سفیده ای که از طرف مشرق رو به بالا حرکت کرده، پهن شود) شروع می شود تا زمانی که حمره مشرقیه ظاهر گردد یعنی قرمزی که از طرف مشرق هویدا می شود.

مستحبّ است انسان صبر کند که نماز را با جماعت بخواند ، و نماز جماعت از نماز اوّل وقت که فرادى خوانده شود بهتر است تا وقتى که وقت فضیلت فوت نشود ، و نیز جماعتى را که مختصر بخوانند از نماز فرادایى که آن را طول بدهند افضل است.

استغفار در دل در هنگام نماز اشکالی ندارد.

 انسان مواظب باشد که به عجله و شتاب زدگى نماز نخواند ، و در حال نماز به یاد خدا و با خضوع و خشوع و وقار باشد ، و متوجّه باشد که با چه کسى سخن مى گوید و خود را در مقابل عظمت و بزرگى خداوند عالم ناچیز ببیند.

و نیز باید نمازگزار توبه و استغفار نماید و گناهانى را که مانع قبول شدن نماز است مانند حسد ، کبر ، غیبت ، خوردن حرام ، آشامیدن مسکرات ، ندادن خمس و زکاة و بلکه هر معصیتى را ترک کند.

و همچنین سزاوار است کارهایى را که ثواب نماز را کم مى کند به جا نیاورد ، مثلا در حال خواب آلودگى و خوددارى از بول به نماز نایستد و در موقع نماز به آسمان نگاه نکند ، و کارهایى را که ثواب نماز را زیاد مى کند به جا آورد ، مثلا انگشتر عقیق به دست کند و لباس پاکیزه بپوشد و شانه و مسواک کند و خود را خوشبو نماید.

 آیت الله فاضل لنکرانی:اول وقت امر عرفی است و بعد از دخول وقت وشروع اذان اول وقت حساب می شود و بعد از اذان به مقداری که وضو بگیرد و شروع به نماز کند اول وقت است و هم چنین تا  20 دقیقه یا نیم ساعت مثلا عرفا اول وقت حساب می شود وهر مقداری که وقت اذان و اول داخل شدن وقت نماز نزدیک  تر باشد فضیلتش بیشتر است.

آیت الله سیستانی:‌ وقت فضیلت ظهر از اول وقت است تا تقریبا سه ساعت ووقت فضیلت عصر از یک ونیم ساعت بعد از اذان ظهر شروع می شود تا تقریبا سه ساعت ووقت فضیلت مغرب از اول اذان است تا یک ساعت تقریبا واز همان وقت فضیلت نماز عشا است تا یک سوم شب

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

اگه در تعداد رکعت به یه طرف ظن داشته باشید کافیه به همون طرف که ظن داریم عمل کنیم مثلا در نماز 3 رکعتی ظن به 3 داریم بنا را بر 3 بزاریم ؟

آیت الله خامنه ای : چنانچه نسبت به یک طرف ظنّ (گمان) داشته باشید بنا را بر همان گذاشته و نمازتان صحیح است.

آیت الله مکارم شیرازی: ظن و گمان در رکعات نماز در حکم یقین است، یعنی باید بنابر گمان بگذارد و نماز را ادامه دهد، ولی اگر در رکعت اول و دوم باشد احتیاط واجب این است که نماز را بعداً نیز اعاده کند

آیت الله فاضل لنکرانی: اگر درشک دررکعات نماز ظن و گمان به یک طرف پیدا شود به ظن خود عمل کند و چنانچه گمان نداشته باشد و شک مساوی طرفین باشد ان وقت به احکام شک عمل کند.

آیت الله سیستانی :بله

آیت الله وحید خراسانی: حکم گمان در نماز نسبت به رکعات مثل حکم یقین است ، مثلا اگر نداند که یک رکعت خوانده یا دو رکعت و گمان داشته باشد که دو رکعت خوانده ، بنا مى گذارد که دو رکعت است ، و اگر در نماز چهار رکعتى گمان دارد که چهار رکعت خوانده ، نباید نماز احتیاط بخواند ، و امّا نسبت به افعال ، گمان حکم شکّ را دارد ، پس اگر گمان دارد رکوع کرده ، در صورتى که داخل سجده نشده است ، باید آن را به جا آورد ، و اگر گمان دارد حمد را نخوانده ، چنانچه در سوره داخل شده باشد ، اعتنا به گمان ننماید و نمازش صحیح است

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

موقع سجده ، اگه انگشت بزرگ پا که روی زمین است روی زمین تکان بخورد میشود در حین آن ذکر گفت و کلا اشکال نداره ؟

آیت الله خامنه ای : هنگام ذکر واجب سجده نباید انگشت پا حرکت کند، مگر این که حرکت بسیار مختصر باشد که در این صورت اشکال ندارد.

آیت الله مکارم شیرازی: چنانچه عمدا نباشد اشکالی ندارد و توجه داشته باشید

در سجده باید هفت موضع بر زمین قرار گیرد: پیشانی، کف دستها، سر دو زانو، سردوانگشت بزرگ پا و هرگاه یکی از این اعضا را عمداً بر زمین نگذارد سجده اش باطل است و اگر سهواً پیشانی را به زمین نگذارد باز سجده باطل است، اما اگر پیشانی به زمین باشد و بعضی دیگر از اعضا را سهواً به زمین نگذارد سجده صحیح است.

آیت الله فاضل لنکرانی: در وقت گفتن ذکر سجده باید تمام مواضع هفت گانه سجود آرام باشد و از تکان دادن انگشت بزرگ روی زمین دروقت ذکر سجده خودداری شود.

آیت الله سیستانی : اگر حرکت خیلی کم باشد اشکال ندارد

آیت الله وحید خراسانی: ـ   اگر موقعى که ذکر سجده را مى گوید ، یکى از هفت عضو را عمداً از زمین بر دارد ، در صورتى که جاهل قاصر نباشد نماز باطل مى شود ، ولى موقعى که مشغول گفتن ذکر نیست ، اگر غیر پیشانى جاهاى دیگر را از زمین بردارد و دوباره بگذارد ، اشکال ندارد.

اگر پیش از آن که پیشانى به زمین برسد و بدن آرام بگیرد ، عمداً ذکر سجده را بگوید ، یا پیش از تمام شدن ذکر عمداً سر از سجده بر دارد ، نماز باطل است ، مگر این که جاهل قاصر باشد ، که در این صورت در هر دو فرض ، نماز صحیح است

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

 

میشه سوره توبه رو به جای سوره توحید در نماز خوند؟

آیت الله خامنه ای     : اشکال ندارد.

آیت الله مکارم شیرازی : اجتناب کنید

آیت الله سیستانی : اشکال ندارد.

آیت الله فاضل لنکرانی خواندن سوره برائت در نماز اشکال ندارد ولی نباید در اول آن بسم الله گفته شود.

آیت الله وحید خراسانی: بله ولی باید مواظب باشد که سوره توبه بسم الله الرحمن الرحیم ندارد

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/

 






      

حرف واو در عربی w انگلیسی  تلفظ میشود ولی اگر هم مثل فارسی و معمولی تلفظ شود به معنای کلمه ضرری نمیزند...ایا اگر عمدا تلفظ عربی اش را نگوییم نماز باطل است؟

 آیت الله خامنه ای : انسان باید نماز را صحیح و بدون غلط بخواند، و کسی که به هیچ نحو نمی‌تواند صحیح آن را یاد بگیرد، باید هر طور که می‌تواند بخواند؛ و احتیاط مستحب آن است که نماز را به جماعت بجا آورد، و به طور کلى ملاک در صحّت قرائت آن است که نزد اهل لسان صحیح باشد، و رعایت نکات و محسنات تجویدى و لهجه عربى لازم نیست.

آیت الله وحید خراسانی : خیر

آیت الله سیستانی : اگر عمدی باشد نماز صحیح نیست.

 آیت الله مکارم شیرازی :لازم نیست آنچه را علمای تجوید برای بهتر خوانی قرآن ذکر کرده اند رعایت کند، بلکه لازم است طوری بخواند که بگویند عربی صحیح است هرچند رعایت دستورات تجوید بهتر است.

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

بنده یه شهری سفر کردم و قصد ده روز کردم و بعد از دو روز از حیض پاک شدم ، و در همون روز قبل از اینکه یک نماز چهار رکعتی بخونم کاری برام پیش اومد و متوجه شدم که کمتر از ده روز باید بمونم ، با این فرض فکر می کردم نماز ها کامل و نماز را کامل خوندم ؛ سوال من اینه که این نماز های که خوندم صحیح است و تکلیف نماز های این چند روز من چیست ؟ خلاصه عرض کنم قصد ده روز داشتم چند روز حیض بودم بعدش پاک شدم قبل از اینکه نماز چهار رکعتی بخونم متوجه شدم که کمتر از ده روز می مونم و با این فرض نمازمو کامل خودنم یعنی دو روز نماز کامل آیا نمازم صحیح است وظیفه من کامل خوندن بوده ؟ 

آیت الله خامنه ای :‌ در فرض سؤال نمازها صحیح نیست و باید قضای آنها را بجا آورید.

آیت الله وحید خراسانی : وظیفه شما این بوده است که نمازتان را شکسته بخوانید مسافرى که مى داند باید نمازش را شکسته بخواند ، اگر بعضى از خصوصیّات آن را نداند ـ مثلا نداند که در سفر هشت فرسخى باید شکسته بخواند ـ چنانچه تمام بخواند و در وقت بفهمد ، باید اعاده کند ، و در صورتى که اعاده نکرد بعد از وقت باید قضا کند ، و اگر بعد از وقت بفهمد قضا ندارد

آیت الله سیستانی : باید شکسته می خواندید ولی اگر فکر می کردید باید تمام بخوانید فعلا نمازها قضا ندارد

آیت الله مکارم شیرازی :در فرض سوال نماز ها را باید شکسته قضا نمایید.

 آیت الله فاضل لنکرانی : اگر از اول قصد ماندن ده روز کرده اید ولی درعادت ماهانه بوده اید و بعد از پاک شدن از حیض و قبل از انکه یک نماز چهاررکعتی بخوانید از ماندن ده روز منصرف شده اید نماز شما شکسته است هرچند دوروز با قصد اقامت ده روز در انجا مانده باشید و چون شرط تحقق اقامت ده روز خواندن یک نماز چهاررکعتی است  واین شرط برای شما محقق نشده و نماز شما شکسته بوده و اگر تمام خوانده اید باید قضای آن ها را به صورت شکسته بخوانید.

آیت الله نوری همدانی : باید نماز‌های خوانده شده را به صورت قصری و شکسته قضا کنید.

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

آیا در پوشش صورت در نماز و غیر نماز؛لازم است که زیر چانه ی خود را هم بپوشانیم؟یا هدف از گردی صورت ، از جایی است که گردن و سر به هم متصل هستند است؟(در نماز و پیش نامحرم)

آیت الله خامنه ای : آن مقدار از چانه که در ظاهر صورت قرار گرفته پوشش لازم نیست ولى زیر چانه باید پوشانده شود.

آیت الله مکارم شیرازی: پوشاندن چانه هم لازم است.

 آیت الله سیستانی : لازم نیست چانه را بپوشاند و نیز پوشاندن زیر گلو به مقدارى که معمولا حجاب سر آن را نمى پوشاند لازم نیست.

آیت الله فاضل لنکرانی: پوشاندن زیر چانه چه در نماز و چه دربرابر نامحرم واجب است و تنها گردی صورت یعنی از بالای پیشانی تاچانه می باشد و زیر چانه باید پوشانده شود.

آیت الله وحید خراسانی: بله واجب است زیر چانه را هم بپوشانید

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

آیا رعایت مد در نماز واجب است؟ و بر فرض وجوب چه مقدار کشیدن لازمه ؟

آیت الله خامنه ای :‌ رعایت مدّ واجب نمى‌باشد و به طور کلى ملاک در صحّت قرائت آن است که نزد اهل لسان صحیح باشد و رعایت نکات و محسنات تجویدى و لهجه عربى لازم نیست.

آیت الله وحید خراسانی : اگر در کلمه اى واو باشد و حرف قبل از واو در آن کلمه پیش داشته باشد ، و حرف بعد از واو در آن کلمه همزه باشد ، مثل کلمه (سُوْء) و همچنین اگر در کلمه اى الف باشد و حرف قبل از الف در آن کلمه زبر داشته باشد و حرف بعد از الف در آن کلمه همزه باشد ، مثل (جآءَ) و نیز اگر در کلمه اى یاء باشد و حرف پیش از یاء در آن کلمه زیر داشته باشد و حرف بعد از یاء در آن کلمه همزه باشد مثل (جِئ) بنابر احتیاط مستحبّ این سه حرف را با مدّ ـ یعنى با کشیدن ـ بخواند.

و اگر بعد از این حروف ـ واو و الف و یاء ـ به جاى همزه حرفى باشد که ساکن است ـ یعنى زیر و زبر و پیش ندارد ـ باید این سه حرف را مدّ بدهد ، مثلا در (وَ لاَ الضَّآلِّینَ) که بعد از الف حرف لام ساکن است ، باید الف آن را با مدّ بخواند ، و چنانچه به دستورى که در این صورت بیان شد رفتار نکند ، نمازش باطل است

آیت الله فاضل لنکرانی : رعایت مد در قرائت نماز واجب نیست ولی بهتر است  به مقداری که عرفا گفته شود مد رعایت شده؛ کشیده شود.

آیت الله مکارم شیرازی: لازم نیست آنچه را علمای تجوید برای بهتر خوانی قرآن ذکر کرده اند رعایت کند، بلکه لازم است طوری بخواند که بگویند عربی صحیح است هرچند رعایت دستورات تجوید بهتر است.

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      
<   <<   16   17   18   19   20   >>   >