سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پاسخگوی احکام
Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

آیا در هنگام رکوع دست گذاشتن بر روی زانو واجبه یا همین که به اندازه ای که دستمون روی زانو برسه خم بشیم کفایت میکنه

آیت الله خامنه ای : همین که به اندازه‌‌اى خم شوید که بتوانید دست را بر زانو بگذارید و اگر سر انگشتها هم به زانو برسد کافی است و احتیاط واجب آن است که در حال رکوع دستها را بر زانو بگذارید.

آیت الله مکارم شیرازی :

آیت الله سیستانی : مستحب است که دست خود را بر زانو بگذارید.

آیت الله فاضل لنکرانی : احتیاط واجب آن است که دست ها را روی زانو بگذارد.

آیت الله وحید خراسانی: در هر رکعت بعد از قرائت باید به اندازه اى خم شود که سر انگشتها به زانو برسد ، و این عمل را رکوع مى گویند ، و احوط آن است که بتواند دست را به زانو بگذارد.

ـ   اگر به اندازه رکوع خم شود ولى سر انگشتها را به زانو نگذارد ، اشکال ندارد.

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

1- گاهی در پیشانی انسان جوشهایی پیدا می شود که هنگام سجده درد می گیرد، آیا می توان برای سجده صورت را کج روی مهر گذاشت و اگر بعد از سر برداشتن از سجده، مهر آلوده به خون جوشها شود، نماز چه حکمی دارد؟

2- اگر بعد از نماز متوجه بشویم که مهر و پیشانی نجس و خونی شده وظیفه چیست؟

آیت الله خامنه ای : ج1) الف: اگر در پیشانى دُمَل و مانند آن باشد، چنانچه ممکن است باید با جاى سالمِ پیشانى سجده کند. و اگر ممکن نیست باید زمین را گود کند و دُمَل را در گودال و جاى سالم را به مقدارى که براى سجده کافى باشد بر زمین بگذارد.

ب: با توجه به شقوق مختلف براى جواب با بخش استفتائات شفاهى دفتر قم (7746666 ـ 0251) و یا دفتر تهران (64412001ـ021) تماس گرفته و از آنان راهنمایى بخواهید.
ج2) در فرض سؤال وظیفه‌اى ندارید و نماز صحیح است.

آیت الله مکارم شیرازی : :  1و2ـ هرگاه در پیشانى دمل و مانند آن باشد و نتواند آن را بر مهر و مانند آن بگذارد مى تواند مهر را درکنار پیشانى یا در هر دو طرف قرار دهد و مهر را در هر دو طرف آن قدر از زمین بلند کند که دمل در وسط آن قرار گیرد به شرط این که از چهار انگشت بسته بلندتر نباشد و هرگاه دمل یا زخم تمام پیشانى را گرفته باشد باید به یکى از دو طرف بیرون پیشانى سجده کند و اگر ممکن نیست چانه را بر مهر مى گذارد و اگر آن هم ممکن نیست هر جاى از صورت که ممکن شود بر مهر بگذارد و اگر به هیچ جاى از صورت ممکن نشود باید به اندازه اى که مى تواند خم شود و چنانچه فقط خون باشد آن هم کمتر از یک بند انگشت، اگر بتواند با طرف پاک پیشانی برطرف دیگر مهر سجده کند نماز را ادامه دهد در غیر این صورت نماز را رها کند و بعد از تطهیر پیشانی ومحل سجده آن را اعاده کند.

 

آیت الله وحید خراسانی: - اگر در پیشانى دمل و مانند آن باشد ، چنانچه ممکن است باید با جاى سالم پیشانى سجده کند ، و اگر ممکن نیست باید آنچه را که سجده بر آن صحیح است گود کند و دمل را در گودال و جاى سالم را به مقدارى که براى سجده کافى باشد بر آن بگذارد ، و احتیاط مستحبّ آن است که آن گودال در زمین باشد.

 

ـ   اگر دمل یا زخم تمام پیشانى را فرا گرفته باشد ، بنابر احتیاط واجب به یکى از دو طرف پیشانى و چانه ـ اگر چه به تکرار نماز باشد ـ سجده کند ، و اگر ممکن نیست فقط به چانه ، و اگر به چانه هم ممکن نیست باید براى سجده اشاره کند.

ـ   مهر یا چیز دیگرى که بر آن سجده مى کند باید پاک باشد ، ولى اگر مثلا مهر را روى فرش نجس بگذارد ، یا یک طرف مهر نجس باشد و پیشانى را به طرف پاک آن بگذارد ، اشکال ندارد.

اگر جایی که پیشانی را برای سجده بر آن می گذارد نجس باشد اگرچه خشک هم باشد نماز باطل است و باید دوباره بخواند.

2- نماز باطل است باید با مهر و پیشانی پاک دوباره بخوانید.

آیت الله سیستانی : -    باید پیشانی را روی مهر بگذارید و اگر نجس شود به طرف دوم مهر نماز بخوانید 2-    اشکال ندارد

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/


 






      

شخصی که به مدت یکسال پشت به قبله نماز خونده وبعدا فهمیده که پشت به قبله بوده تکلیفش چیست ؟

آیت الله خامنه ای : اگر طبق دلیل معتبرى به یک طرف (به عنوان قبله) نماز بخواند سپس روشن شود که آن طرف قبله نبوده است چنانچه انحراف از قبله بیش از حد مابین راست و چپ او باشد اگر وقت باقى است باید نماز را اعاده کند و اگر وقت گذشته چیزى بر او نیست اگرچه معلوم شود پشت به قبله نماز خوانده است البته احتیاط مستحب آن است که در صورتى که پشت به قبله نماز خوانده بلکه اگرچه پشت به آن نبوده قضا نماید.

آیت الله مکارم شیرازی : هرگاه بفهمد نماز را پیش از وقت خوانده، یا پشت به قبله به جا آورده، باید آن را اعاده کند و اگر وقت گذشته قضا نماید، امّا اگر سهواً نماز را به طرف راست یا چپ خوانده نماز باطل نیست.

آیت الله وحید خراسانی: اگر سهوا پشت به قبله بوده بنابراحتیاط واجب قضا نماید.

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/







      

امام خمینی  (ره‌) )و ایت الله خامنه ای:  اگر کلمه ای را به قصد ذکر بگوید مثلاً به قصد ذکربگوید: «الله اکبر» و در موقع گفتن آن، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکّال ندارد1ولی چنانچه به قصد این که چیزی به کسی بفهماند بگوید2، اگر چه قصد ذکر هم داشته باشد، نماز باطل می شود.

 1- آیات عظام خوئی، تبریزی،زنجانی، مظاهری: بلکه اگر به قصد این که چیزی به کسی بفهماند کلمه ای را به قصد ذکر بگوید اشکّال ندارد.

ایت الله سیستانی: و همچنین اگر کلمه ای را به قصد ذکر بگوید هرچند بداند که این کار سبب می شود که کسی متوجّه مطلبی شود اشکّال ندارد ولی اگر اصلاً قصد ذکر نکند یا قصد هر دو امر را بکند به نحوی که لفظ را در هر دو معنی به کار برده باشد، نمازش باطل می شود و امّا اگر قصد ذکر کند و انگیزه اش در گفتن ذکر، متوجّه کردن غیر باشد، نمازش صحیح است.

ایت الله صافی: بلکه چنانچه برای اینکه چیزی را به کسی بفهماند ، به قصد ذکر آن را بگوید، نماز باطل نمی شود.

2- ایت الله بهجت: کلمه ای را که مناسب مقصودش بگوید...

ایت الله وحید: یا به قصد ذکر و فهماندن با هم بگوید نماز باطل می وشد مگر اینکه جاهل قاصر و در غیر تکبیرة الاحرام باشد و اگر به قصد ذکر بگوید و اما آنچه او را بر این قصد وادار کرده ، فهماندن چیزی به غیر باشد نماز باطل نمی شود

*****

ایت الله مکارم: مسأله- ذکر خدا، قرائت قرآن و دعا، در هر جای نماز جایز است، اگر جمله ای را مانند الله اکبر به قصد ذکر خدا بگوید، اما در موقع گفتن، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکّال ندارد، ولی دعا و ذکر به زبانهای غیر عربی اشکّال دارد.

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/

 

 






      

 طریقه بجا آوردن نوافل در حال حرکت چگونه است؟ رکوع و سجود و تکبیرةالاحرام آن چگونه ادا مى‌شود؟

 در حال حرکت به نیت ورود به نماز تکبیرة الاحرام گفته مىشود و پس از قرائت حمد و سوره ذکر رکوع به نیت رکوع و سپس ذکر سجود به نیت سجده انجام خواهد شد و براى انجام رکوع و سجود مى‌توان به نیت رکوع کمى و براى سجود مقدارى بیشتر سر را خم کرد.

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

   سوال : الف) خانمی هنگام نماز چادر را روی صورت خود می کشد و پوشش وی کامل می شود، امّا هنگام رکوع چنانچه کسی (شخص دیگر) از زیر نگاه کند پوشش وی کامل نیست، نمازش چه حکمی دارد؟

ب) چنانچه خودش از زیر چادر نگاه کند پوشش دست و بازو و ... وی کامل نیست و آنها را می بیند،‌ نمازش چه حکمی دارد؟

آیت ا... بهجت : اشکال ندارد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... تبریزی : باید در تمام حالات نماز غیر از صورت و دو کف دست و دو پنجه ی پا از مفصل به پائین، همه ی بدن و مو پوشیده باشد و اگر مرد نا محرم ناظر است بنابر احتیاط واجب کف و روی پا نیز باید پوشیده شود. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خامنه ای : الف و ب) در فرض سوال در هر دو مورد پوشش مذکور کافی و نماز محکوم به صحّت است.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا.. سیستانی : بنابر احتیاط واجب کفایت نمی کند. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت الله وحید خراسانی : الف) اگر جایی است که از زیر ناظری نگاه می کند و وی را می بیند که باید خود را از آن ناظر بپوشاند در این صورت نمازش صحیح نیست مگر این که به نحوه ای خود را بپوشاند که از زیر هم پوشیده باشد .

ب) اشکالی ندارد






      

سوال : آیا بدون دانستن نام امام جماعت یا دیدن صورت وی می توان به او اقتدا کرد؟

امام خمینی (ره) : دانستن اسم امام جماعت و دیدن صورت وی لازم نیست و همین که امام معین و عدالت او و ... محرز باشد کافی است؛ پس اگر بگوید اقتدا می کنم به امام حاضر ، نمازش صحیح است. (تحریر الوسیله، اسماعیلیان، 1408 ه ق، سوم، ج1، ص266، فصل (فی صلاة الجماعه) ، با استفاده از م3، توضیح المسائل، ص195، با استفاده از م146)

آیت ا... اراکی : دانستن اسم امام جماعت و دیدن صورت وی لازم نیست و همین که امام معین و عدالت او و ... محرز باشد کافی است؛ پس اگر بگوید اقتدا می کنم به امام حاضر ، نمازش صحیح است. (توضیح المسائل، ص262، با استفاده از م1452 و 1455)

آیت ا... بهجت : در صورت احراز عدالت اشکال ندارد دانستن اسم یا دیدن شخص او ضرورت ندارد.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... تبریزی : در صورتی که از اقتداء عده ای مسئله دان و اهل عمل به احکام شرعیه به عدالت امام جماعت اطمینان پیدا کند کافی است و دانستن نام و دیدن صورت امام جماعت اثری ندارد.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خامنه ای : در صورت احراز عدالت، اشکال ندارد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خوئی : دانستن اسم امام جماعت و دیدن صورت وی لازم نیست و همین که امام معین و عدالت او و ... محرز باشد کافی است؛ پس اگر بگوید اقتدا می کنم به امام حاضر ، نمازش صحیح است. (استفتائات، مؤسسه احیاء آثار الامام خوئی، 1381، ص98، با استفاده از س322، توضیح المسائل، مؤسسه احیاء آثار الامام خوئی، 1422 ه ق، ص252، با استفاده از م1469)

آیت ا.. سیستانی : اگر بدانید عادل است و قرائت او صحیح است اشکال ندارد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا.. شبیری زنجانی : دانستن اسم امام جماعت و دیدن صورت وی لازم نیست و همین که امام معین و عدالت او و ... محرز باشد کافی است؛ پس اگر بگوید اقتدا می کنم به امام حاضر ، نمازش صحیح است. (توضیح المسائل، ج1، مشرقین، 1381، ص341، م1469 و 1462)

آیت ا... صافی گلپایگانی : دانستن اسم امام جماعت و دیدن صورت وی لازم نیست و همین که امام معین و عدالت او و ... محرز باشد کافی است؛ پس اگر بگوید اقتدا می کنم به امام حاضر ، نمازش صحیح است.(جامع الاحکام، ج1، سپهر، 1418 ه ق، ص89، با استفاده از س300، و توضیح المسائل، سپهر، 1419 ه ق، ص291، با استفاده از م1469، هدایة العباد، دار القرآن الکریم، 1413 ه ق، اول قم المشرفه، ص242، م1196)

آیت ا... فاضل لنکرانی : برای اقتدا به یک فرد باید عدالت او برای مأموم محرز شود و احراز عدالت از هر طریقی که باشد کافی است. هر چند نام او را ندانید. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... گلپایگانی : دانستن اسم امام جماعت و دیدن صورت وی لازم نیست و همین که امام معین و عدالت او و ... محرز باشد کافی است؛ پس اگر بگوید اقتدا می کنم به امام حاضر ، نمازش صحیح است. (توضیح المسائل، ص254، با استفاده از م1469)

آیت ا... مکارم شیرازی : در صورتی که عدالت او را احراز کرده باشد اشکالی ندارد.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... نوری همدانی : دانستن اسم امام جماعت و دیدن صورت وی لازم نیست و همین که امام معین و عدالت او و ... محرز باشد کافی است؛ پس اگر بگوید اقتدا می کنم به امام حاضر ، نمازش صحیح است. (هزار و یک مسأله فقهی، ج1، مهدی موعود (عج)، 1383، ص57، با استفاده از س202، و توضیح المسائل، مهدی موعود (عج)، ص287، با استفاده از م1457)

آیت ا... وحید خراسانی : دانستن اسم امام جماعت و دیدن صورت وی لازم نیست و همین که امام معین و عدالت او و ... محرز باشد کافی است؛ پس اگر بگوید اقتدا می کنم به امام حاضر ، نمازش صحیح است. (توضیح المسائل، 1383، ششم، ص466، م1468)

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/ 






      

آیا در نمازهای واجب گفتن اذان و اقامه واجب است و اگر فردی یا به جماعت بخوانیم چطور و برای نمازهای قضا چه حکمی دارد و اگر تا به حال اذان و اقامه قبل از نماز نگفته باشیم چه حکمی دارد.

پاسخ :
درباره نماز فردا که شامل نمازهای قضا نیز می شود ، به زبان آوردن اذان و اقامه مستحب است و به آن سفارش فراوانی شده ؛ ولی اذان و یا اقامه واجب نیست و ترک آن معصیت محسوب نمی شود و باعث باطل شدن نماز نمی شود .
درباره نماز جماعت ، اگر برای نماز جماعتی اذان و اقامه گفته باشند، کسی که با آن جماعت نماز می‏خواند، نباید برای نماز خود اذان و اقامه بگوید.
اگر برای خواندن نماز جماعت به مسجد بروید و ببینید جماعت تمام شده ، تا وقتی که صفها به هم نخورده و جمعیت متفرق نشده نمی‏توانید برای نماز خود اذان و اقامه بگویید ، در صورتی که برای جماعت اذان و اقامه گفته شده باشد .
در جایی که عده‏ای مشغول نماز جماعتند یا نماز آنان تازه تمام شده و صفها به هم نخورده است ، اگر بخواهید فرادا یا با جماعت دیگری که برپا می‏شود نماز بخوانید

با سه شرط اذان و اقامه از شما ساقط می‏شود:
اول: آنکه برای آن نماز اذان و اقامه گفته باشند.
دوم: آنکه نماز جماعت باطل نباشد.
سوم: آنکه نماز او و نماز جماعت در یک مکان باشد. پس اگر نماز جماعت داخل مسجد باشد و شما بخواهید در بام مسجد نماز بخوانید، مستحب است اذان و اقامه بگویید 
اگر در شرط دوم از این شرطها شک کنید ؛ یعنی شک کنید که نماز جماعت صحیح بوده یا نه ، اذان و اقامه از شما ساقط است. ولی اگردر یکی از دو شرط دیگر شک کنید ، مستحب است اذان و اقامه بگویید .


توجه بفرمایید که در پنج نماز اذان ساقط می‏شود :
اول: نماز عصر روز جمعه.
دوم:نماز عصر روز عرفه که روز نهم ذی‏حجه است.
سوم: نماز عشای شب عید قربان برای کسی که در مشعر الحرام باشد.
چهارم: نماز عصر و عشای زن مستحاضه.
پنجم:نماز عصر و عشای کسی که نمی‏تواند از بیرون آمدن بول و غائط خودداری کند.
در این پنج نماز در صورتی اذان ساقط می‏شود که با نماز قبلی فاصله نشود، یا فاصله کمی بین آنها باشد، ولی فاصله شدن نافله و تعقیب ضرر ندارد

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/






      

در مورد نماز قضامیت اگر فتوای مرجع تقلید نایب با فتوای مرجع تقلید میت تفاوت داشته باشد وظیفه چیه ؟

آیت الله خامنه ای :‌ نائب طبق وظیفه خود عمل نماید مگر با وی شرط خاصی شده باشد گرچه احتیاط رعایت هر دو فتوا می‌باشد.

آیت الله مکارم شیراری: در فرض سوال باید بر طبق مرجع خودش عمل نماید و توجه داشته باشید مرد مى تواند براى زن و زن براى مرد نیابت کند و در بلند خواندن و آهسته خواندن نماز بایدبه وظیفه خودش عمل نماید، نه وظیفه میّت و لازم نیست قضاى نمازهاى میّت به ترتیب خوانده شود، خواه ترتیب آن را بداند یا نداند، مگر در مورد ظهر و عصر، یا مغرب و عشا از یک روز که رعایت ترتیب در آن لازم است

آیت الله وحید خراسانی : کسى که براى نماز قضاى میّت اجیر شده، باید در مسائل نماز یا مجتهد باشد، یا نماز را از روى تقلید صحیح انجام بدهد، یا آن که عمل به احتیاط کند.

آیت الله سیستانی: اجیر می تواند نماز را طبق تقلید خود انجام دهد مگر متعلق اجاره مقید به صحیح نزد میت یا نزد ولی یا غیرش باشد






      

احکام نمازهای مستحبی

1. تمام نمازهای مستحبی به صورت دو رکعتی خوانده می شوند، مگر نماز وتر در نافله شب، که یک رکعت است، و نماز اعرابی، که به صورت یک دو رکعتی و دو چهار رکعتی خوانده می شود.[1]

2. در نمازهای مستحبی غیراز چند نماز، خواندن سوره واجب نیست.[2]

3. شکستن نمازهای مستحبی حتی از روی اختیار جایز است.[3]

4. زیاد کردن رکن (مانند رکوع) از روی سهو نمازهای مستحبی را باطل نمی کند.[4]

5. در نماز مستحب شک میان رکعت اول و دوم، نماز را باطل نمی کند و نمازگزار می توان بنا بر هر کدام بگذارد.[5]

6. نمازهای نافله را می شود نشسته خواند، ولی بهتر است که دو رکعت نماز نافله نشسته را یک رکعت حساب کند.[6]

7. نافله ظهر و عصر را در سفر نباید خواند، ولی نافله عشاء را به این نیّت که شاید مطلوب باشد می تواند به جا آورد.[7]

8. برای نمازهای واجب، بهتر است انسان به مسجد برود، ولی در باره نوافل چنین دستوری نیست.

9. انجام کم و زیاد کردن سهوی در نمازهای مستحبی سجده سهو ندارد.

10. اگر نماز مستحب را کسی در وقتش نتوانست بخواند قضای آن را می تواند انجام دهد.

11. نماز مستحبی را می شود درحال راه رفتن و سواری خواند و اگر انسان در این دو حال، نماز مستحبی بخواند لازم نیست رو به قبله باشد.[8]

12. نمازهای مستحبی را می توان در حال ایستاده، نشسته، خوابیده، موقع راه رفتن و... بجا آورد که در این صورت برای رکوع و سجده می توان با سر اشاره کرد، البته باید رو به قبله بودن در حد امکان رعایت شود.

13. در نماز مستحبی، آرامش بدن شرط نیست و اگر سهواً رکنی اضافه یا کم شود باطل نمی شود.

14. نماز مستحبی را می شود نذر کرد، که بعد می توان آن را در حالت نشسته و یا ایستاده و در حال راه رفتن به جا آورد، اما از ابتدا نمی تواند نذر کند که نماز مستحبی را مثلاً نشسته به جا خواهم آورد. امام می فرماید: «این گونه نذر کردن محل اشکال است».

طبق حدیث، خداوند به فرشتگان مباهات کرده و می فرماید: «به بنده‌ام بنگرید چیزی را که بر او واجب نکرده ام قضا می کند».[9]

[1] . العروه الوثقی، ج 2، ص 111، م 6.

[2] . همان منبع، م 7.

[3] . العروه الوثقی، ج 2، ص 111، م 7.

[4] . همان منبع.

[5] . توضیح المسائل، م 1167.

[6] . توضیح المسائل، م 766.

[7] . توضیح المسائل، م 767.

[8] . توضیح المسائل، م 781.

[9] . بحار الانوار، ج 87، ص 202.






      
<   <<   11   12   13   14   15   >>   >