سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پاسخگوی احکام
Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

آیا با راه رفتن بر روی موزاییک کف پا یا ته کفش بعد از ازاله نجسات پاک میشه ؟ مقدار معتبر راه رافتن چقدر است ؟

با راه رفتن روی آسفالت چطور؟


آیت الله خامنه ای: ج1) با راه رفتن روى موزائیک ـ با رعایت شرایط ـ پاى نجس پاک مى‌‌شود.

ج2) زمین‌هاى آسفالت و یا آغشته به قیر پاک کننده کف پا یا ته کفش نیستند.

آیت الله مکارم شیرازی : ج1) اشکال دارد  .

برای پاک شدن کف پا و ته کفش اگر مختصری راه برود یا پا را بر زمین کشد کافی است، ولی بهتراست لااقل پانزده ذراع (تقریباً 5/7 متر) راه برود.

-2با راه رفتن روی آسفالت پاک می شود .

آیت الله سیستانی : ج1)  خیر  2ـ اگر روی آسفالت خاک باشد پاک می شود

آیت الله وحید خراسانی : بنابراحتیاط واجب با راه رفتن روی موزاییک یا آسفالت کف پا یا ته کفش پاک نمی شود.

آیت الله فاضل لنکرانی: 







      

در برخی از مناطق عقاب یا باز شکاری را تربیت می دهند و آموزش می دهند
و آن عقاب می رود خرگوش و یا آهو و یا حیوان دیگری را شکار می کند
آیا گوشت حیوانی که با شکار عقاب شکار شده حلال می شود؟

 

آیت الله خامنه ای : اگر باز یا حیوان دیگرى غیر سگ شکارى حیوانى را شکار کند، آن شکار حلال نیست ولى اگر وقتى برسند که حیوان زنده باشد و به دستورى که در شرع معین شده سر آن را ببرند حلال است.





آیت الله مکارم شیرازی : هرگاه به و سیله باز شکاری یا حیوان دیگر تربیت شده ای غیر از سگ، حیوانی را شکارکند آن شکار حلال نیست، مگر این که وقتی

 برسند که حیوان زنده باشد مطابق دستور شرع آن را ذبح کنند، در این صورت حلال است؛ البته روشن است که خود حیوانی که شکار می شود باید حلال گوشت بود اما خرگوش حرام گوشت است


آیت الله فاضل لنکرانی:‌ 

آیت الله وحید خراسانی : اگر باز یا حیوان دیگرى غیر سگ شکارى حیوانى را شکار کند ، آن شکار حلال نیست ، ولى اگر وقتى برسند که حیوان زنده باشد و به دستورى که در شرع معیّن شده سر آن را ببرند حلال است. 

ـ   سربریدن حیوان شرایطى دارد:

(اوّل) کسى که سر حیوان را مى برد باید مسلمان باشد ، چه مرد باشد و چه زن ، و بچّه مسلمان هم اگر ممیّز باشد ـ یعنى خوب و بدرا بفهمد ـ مى تواند سر حیوان را ببرد ، و اگر کفّار و نواصب و خوارج و غلاتى که محکوم به کفرند مانند قائلین به الوهیّت أمیرالمؤمنین (علیه السلام) سر حیوان را ببرند، آن حیوان حلال نمى شود.

(دوم) سر حیوان را با چیزى ببرند که از آهن باشد ، ولى چنانچه آهن پیدا نشود ، با چیز تیزى که چهار رگ آن را جدا کند مانند شیشه و سنگ تیز مى شود سر آن را برید ، ولى بنابر احتیاط واجب باید طورى باشد که اگر سر حیوان را نبرند ، مى میرد ، یا ضرورتى مقتضى سر بریدنش باشد.

(سوم) در هنگام سر بریدن جلو بدن حیوان رو به قبله باشد، و کسى که مى داند باید رو به قبله سر ببرد ، اگر عمداً حیوان را رو به قبله نکند حیوان حرام مى شود ، ولى اگر فراموش کند ، یا مسأله را نداند ، یا قبله را اشتباه کند ، یا نداند قبله کدام طرف است ، یا نتواند حیوان را رو به قبله کند و ناچار از تذکیه آن باشد ، اشکال ندارد.

(چهارم) وقتى مى خواهد سر حیوان را ببرد ، یا کارد به گلویش بگذارد به نیّت سربریدن ، نام خدا را ببرد ، و همین قدر که بگوید «بِسْمِ اللهِ» ، یا «اللهُ اَکْبَر» و مانند آن از اذکار کفایت مى کند ، بلکه گفتن «الله» تنها هم کافیست ، و اگر بدون قصد سربریدن نام خدا را ببرد ، آن حیوان پاک نمى شود و گوشت آن هم حرام است ، ولى اگر از روى فراموشى نام خدارا نبرد ، اشکال ندارد ، و احتیاط مستحبّ آن است که هر وقت یادش بیاید نام خدارا ببرد و بگوید: «بِسْمِ اللهِ عَلى اَوَّلِهِ وَ (عَلى) آخِرِه».

(پنجم) حیوان بعد از سربریدن حرکتى بکند ، اگرچه مثلا چشم یا دُم خود را حرکت دهد ، یا پاى خودرا به زمین زند ، و این حکم در صورتى است که زنده بودن آن حیوان در حال ذبح مشکوک باشد ، وگرنه لزومى ندارد ، و نیز واجب است که به اندازه معمول و متعارف نسبت به آن حیوان خون از بدنش بیرون آید.

(ششم) آن که بنابر احتیاط واجب سر حیوان را در غیر پرندگان پیش از بیرون آمدن روح از بدنش جدا نکند ، بلکه خود این کار حتّى در پرندگان محلّ اشکال است ، ولى اگر از روى غفلت یا به جهت تیزى چاقو سر جدا شود اشکال ندارد.

و همچنین بنا بر احتیاط واجب رگ سفیدى را که از مهره هاى گردن تا دم حیوان امتداد دارد و آن را نخاع مى گویند ، عمداً قطع نکند.

(هفتم) آن که بنابر احتیاط واجب کشتن از مذبح باشد و از قفا نباشد و همچنین بنابر احتیاط واجب جایز نیست کارد را زیر رگها فرو نموده و به طرف جلو آنها را قطع کند.

 

آیت الله سیستانی :  اگر باز یا حیوان دیگرى غیر سگ شکارى ، حیوانى را شکار کند ، آن شکار حلال نیست ، ولى اگر وقتى برسند که حیوان زنده باشد و به دستورى که قبلاً گذشت سر آن را ببرند ، حلال است     

 






      

    1- اگر مادر شوهر به بچه پسرش شیر بده (‌طبق شیری که در رساله اومده و باعث محرمیت میشه ) اشکالی نداره ؟
2- اگر نامادری شوهر به پسر شوهرش شیر بده اشکالی نداره ؟
حسین نامادری داری برای حسین بچه ای به دنیا امده آیا نامادری حسین می تواند به بچه حسین شیر بدهد ؟
3- مادرزن و نامادر زن چه حکمی دارد ؟

 

آیت الله خامنه ای : به طور کلى فرزند هر کس نباید با شیرى که متعلق به پدرزن یا مادر زن اوست شیر داده شود و الا همسرش بر او حرام مى‌شود و فرقى‌ نمى‌کند زن شیرده مادر زن باشد یا نامادرى زن، ولى شیردادن مادر شوهر به فرزند پسر خود لطمه به صحت ازدواج پسرش نمى‌زند و همین‌طور شیردادن نامادرى شوهر به فرزند آن مرد لطمه به صحت ازدواج آن مرد با همسرش نمى‌زند.

آیت الله مکارم شیرازی : 1و 2و3 اشکال ندارد    .

آیت الله فاضل لنکرانی:‌ 

آیت الله وحید خراسانی : 1و2- اشکالی ندارد

  3- اگر زنى بچّه دختر خودرا شیر کامل دهد ، آن دختر به شوهر خود حرام مى شود ، و همچنین است اگر بچّه اى را که شوهر دخترش از زن دیگر دارد شیر دهد ، ولى اگر زنى بچّه پسر خودرا شیر دهد ، زن پسرش که مادر آن طفل شیرخوار است بر شوهر خود حرام نمى شود.

اگر زن پدر دخترى بچّه شوهر آن دختررا به شیر پدرش شیر دهد ، آن دختر به شوهر خود حرام مى شود ، چه بچّه از همان دختر و چه از زن دیگر باشد.

آیت الله سیستانی : 1و2- اشکالى ندارد

 

  3- در هر دو مورد موجب حرمت مادر کودک بر شوهر خود مى شود البته در مورد زن پدر در صورتى موجب حرمت است که همچنان همسر پدر او باشد






      

    1    - کسی که به پارتی بازی به استخدام شرکتی در بیاید حقوق دریافی ان چه حکی دارد ؟
   2- اگه با تقلب استخدام بشه حقوقش چه حکمی دارد
3- اگر در کنکورتقلب کرده و الان به با همون مدرک به اسختدام در بیاید حقوقش چه حکمی دارد /

 

آیت الله خامنه ای : ج1-3) بطور کلى تقلّب جایز نیست ولى اگر تخصص و مهارت لازم را براى کارى که براى آن استخدام شده دارد و مقرّرات استخدام رعایت شده و مطابق مقررات و براساس توانایى در انجام وظایف محوله، به او حقوق مى دهند، حقوق دریافتى حرام نیست




آیت الله مکارم شیرازی : 1-پارتی بازی ( یعنی وساطت برای پیشرفت کار بر خلاف قانون) جایز نیست و حقوقی که می گیرند اشکال دارد ولی چنانچه این کار در حد

 معرفی باشد و فرد بقیه مراحل را طبق مقررات و شرایط قانونی طی کند و باعث تضییع حقوق دیگران نشود اشکالی ندارد.

2-هر گونه تقلب در امتحانات شرعاً حرام است، و اگر کسی در امتحان ورودی دانشگاه و مانند آن تقلب کرده ولی بعدا مراحل تحصیلی و شغلی را بدون تقلب گذرانیده می تواند از مدرک تحصیلی خود و مزایای مترتب بر آن استفاده کند، مشروط بر این که از کار خود جدا توبه کرده و هرگز سراغ چنین کارهایی نرود و با اعمال نیک آینده گذشته را جبران کند.


آیت الله فاضل لنکرانی:‌ .1اگر استخدام با پارتی برخلاف قانون نباشد و حق کسی ضایع نشود ؛ کسی که استخدام شده؛ شایستگی انجام کاری را که برای ان استخدام شده داشته باشد؛ حقوقی که می گیرد حلال است.

2. تقلب حرام است؛ لیکن اگر حقوق را به خاطر لیاقت و شایستگی انجام کار بدهد حلال است و اگر به خاطر مدرک بدهد چنانچه اصل مدرک تقلبی باشد حقوقی که بابت ان گرفته می شود حرام است اما اگر درکنکور تقلب کرده باشد و بعد از آن درس خوانده باشد و با شایستگی مدرک گرفته باشد اشکال ندارد.

آیت الله وحید خراسانی : 

آیت الله سیستانی : 1و2و3ـ تقلب حرام است ولی اگر از نظر تخصص و توانائی انجام کار در حد مطلوب باشید حقوق حلال است.






      

خانم بنده بار دار هستن و به خوردن خاک ویار دارن ، آیا خوردن خاک تربت یا غیر تربت در این حالت که واقعا ضرورته و سخته براش اشکال داره
اگر اشکال نداره هر مقداری می تواند بخورد ؟


آیت الله خامنه ای : خوردن خاک اگر ضرر قابل توجهى براى بدن نداشته باشد، فى نفسه اشکال ندارد.


آیت الله مکارم شیرازی : خوردن خاک و گِل حرام است، ولی چنانچه واقعا ضرورت دارد فقط به مقدار ضرورت مانعی ندارد

آیت الله فاضل لنکرانی:‌خوردن خاک حرام است ؛ تنها خوردن تربت کربلا برای شفا آنهم به مقدار یک نخود یا کمتر اشکال ندارد و بیشتر از آن خوردن تربت نیز حرام است  و خوردن خاک ضرورت حساب نمی شود و باید آن را ترک کند

آیت الله وحید خراسانی : در فرض سوال جایز نیست.

آیت الله سیستانی : خوردن خاک جایز نیست حتى تربت کربلا آن چه جایز است براى شفا به اندازه یک نخود خورده شود تربت قبر سیدالشهدا علیه السلام است ولى این مشکل علاج دارد به پزشک مراجعه کنید






      

در تییم مسح پشت دست ، مسح نوک انگشتان لازمه


آیت الله خامنه ای : لازم است تمام پشت دست و از جمبله نوک انگشتان را مسح نمایید.


آیت الله مکارم شیرازی : تمام پیشانی و پشت دستها را باید مسح کند و اگر مختصری از آن را مسح نکند تیمم باطل است، خواه عمداً باشد یا از روی فراموشی، ولی دقت زیاد هم لازم نیست، همین اندازه که بگویند تمام پیشانی و پشت دستها مسح شده کافی است    .

و نوک انگشتان لازم نیست  .

آیت الله فاضل لنکرانی:‌در تیمم باید کف دست چپ به تمام پشت دست  راست تا سر انگشتان کشیده شود و کف دست  راست به تمام پشت دست چپ کشیده  و کشیدن دست  روی انگشت ها واجب نیست.

آیت الله وحید خراسانی : در تیمّم بدل از وضو یا غسل چهار چیز واجب است:

(اوّل) نیّت.

(دوم) زدن کف دو دست بر چیزى که تیمّم بر آن صحیح است ، و بنابر احتیاط واجب کف دو دست را با هم بزند.

(سوم) کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانى و دو طرف آن از جایى که موى سر مى روید تا ابروها و بالاى بینى ، و احتیاط واجب آن است که دست ها روى ابروها هم کشیده شود.

(چهارم) کشیدن کف دست چپ به تمام پشت دست راست ، و بعد از آن کشیدن کف دست راست به تمام پشت دست چپ.

آیت الله سیستانی : بله لازم است. در مورد تیممهای سابق اگر احتمال دهید که نوک انگشتان را مسح کرده باشید صحیح هستند.






      

   1- اگر ماموم تکبیرالاحرام را می گوید وبه رکوع می رود اما به رکوع امام نمی رسد یا شک دارد که رسیده یا نه و البته از ابتدا اطمینان داشت که اگر به رکوع برود میرسد و حال اتفاقاً نرسید وظیفه اش چیست ؟


2-اگر اطمینان به رسیدن نداشت نماز باطل است یا فرادی ؟


3-مأموم تکبیرالاحرام را می گوید اما امام سر از رکوع بر می دارد آیا می تواند بایستد تا امام به رکعت بعد برسد و از آنجا نماز را ادامه دهد ؟

آیت الله خامنه ای :ج1-3) اگر موقعى که امام در رکوع است اقتدا کند و پیش از آن که به اندازه رکوع خم شود، امام سر از رکوع بردارد، مى‏تواند نیت فرادى کند، یا صبر کند تا امام براى رکعت بعد برخیزد و آن را رکعت اول نماز خود حساب کند و لى اگر برخاستن امام به قدرى طول بکشد که نگویند این شخص نماز جماعت مى‏خواند، باید نیت فرادى نماید.

آیت الله مکارم شیرازی : اگر موقعی که امام در رکوع است به او اقتدا کند و به رکوع رود و به رکوع امام برسد نماز او صحیح است، خواه امام ذکر رکوع را گفته باشد یا نه و رکعت اول او حساب می شود، اما اگر به رکوع امام نرسد نمازش را بطور فرادی تمام کند و بنابر احتیاط واجب اعاده نماید، همچنین اگر شک کند به رکوع امام رسیده یا نه اما اگر موقعى که امام در رکوع است اقتدا کند و پیش از آن که به اندازه رکوع خم شود امام سر از رکوع بردارد، نیت فرادى مى کندو نمازش صحیح است و اعاده ندارد.

آیت الله فاضل لنکرانی:‌ 1و2. اگر ماموم به مقدار رکوع خم شود و به رکوع امام نرسد یا شک کند که به رکوع امام رسیده یانه نمازجماعت باطل است. ولىنماز به صورت فرادى صحیح است لذا آن را رکوع رکعت اول حساب کند و نماز خود راادامه دهد هرچند احتیاط مستحب اعاده این نماز است.

اما اگر پیش از انکه به اندازه رکوع خم شود امام سر از سرکوع مى تواند نیّت فرادى کند یا صبر کند تاامام براى رکعت بعد برخیزد و آن را رکعت اوّل نماز خود حساب کند. ولى اگر برخاستنامام به قدرى طول بکشد که نگویند این شخص نماز جماعت مى خواند، باید نیّت فرادىنماید.

3.اگر بعد از تکبیره الاحرام و پیش از انکه برای رکوع خم شود امام سر از رکوع بردارد جماعت باطل است باید نیت فرادی کند؛ حمد وسوره را بخواند رکعت اول نمازش حساب می شود.

آیت الله سیستانی:

آیت الله وحید خراسانی : 1و2- اگر موقعى که امام در رکوع است اقتدا کند و به مقدار رکوع خم شود و شکّ کند که به رکوع امام رسیده یا نه ، نمازش باطل است.

اگر اوّل نماز یا اثناى حمد و سوره اقتدا کند و پیش از آن که به رکوع رود امام سر از رکوع بردارد ، در صورتى که در تأخیر معذور باشد ، نماز و جماعت او صحیح است.

3- اگر موقعى که امام در رکوع است اقتدا کند ، و پیش از آن که به اندازه رکوع خم شود امام سر از رکوع بردارد ، باید با امام به سجده برود و رکعت بعد امام را رکعت اوّل خود قرار دهد ، و بنابر احتیاط واجب بعد از متابعت امام بایستد ، و تکبیر را به قصد قربت مطلقه ـ اعمّ از تکبیرة الاحرام و ذکر ـ بگوید.






      

اگه یقین دارید زمینی به صورت غصبی در دست کافرمای ماست ? آیا نقشه کشی و کارپژهشی در این زمین و گرفت پول و حق الزحمه از این کافرما بابت این زمین غضی ؛اشکال داره و حرامه ؟

آیت الله خامنه ای : اگر عمل مذکور کمک به غصب نباشد، اشکال ندارد.

آیت الله مکارم شیرازی: با توجه به اینکه این کار نوعی کمک به کار حرام است جایز نیست و درآمد حاصل ازآن اشکال دارد    .



آیت الله وحید خراسانی: در مفروض سوال که زمین غصبی است ، جایز نیست و حق الزحمه آ را هم طلبکار نیستید.

آیت الله سیستانی: نقشه کشی اشکال ندارد

آیت الله فاضل : اگر یقین دارید که زمین غصبی است هر نوع تصرف درزمین غصبی حرام است و کار کردن و راهنمائی نسبت به آن وحقوقی که بابت کار روی حرام و زمین غصبی گرفته می شود نیز حرام می باشد.



 

 






      

اگه طواف اولم اشتباه باشه همه اعمال اشتباهه؟ وظیفمون چیست

آیت الله خامنه ای : اگر بعد از اعمال متوجه شده که طواف باطل است, فقط طواف و نماز آن را اعاده کند.

آیت الله مکارم شیرازی: طواف و نماز آن را باید اعاده کند    .


آیت الله وحید خراسانی: اگر طواف عمره مفرده باطل بوده هنوز در احرام باقی هستید تا این که طواف و نماز آن و سعی و تقصیر اعاده شود و سپس طواف نساء و نماز آن را احتیاطا انجام دهد 

ولی اگر طواف عمره تمتع بوده و وقت باقی است یعنی ظهر نهم ذی الحجه الحرام نشده است محرم بوده  - اگر لباس دوخته پوشیده بیرون آورد ـ و باید طواف و نماز طواف و سعی و تقصیر را دو مرتبه انجام دهد و اگر وقت باقی نیست عمره اش باطل و در نتیجه احرام او نیز باطل است و واجب است اعاده حج در سال بعد.

آیت الله سیستانی: اگر طواف عمره یا طواف حج باطل باشد حج باطل است و از احرام خارج شده است

آیت الله فاضل : اگر طواف اول اشتباه  و باطل انجام  اعمالی که برخود طواف مترتب است باطل می شود مانند نماز طواف باطل می شود اما سایر اعمال مانند سعی و تقصیر صحیح است و از احرام خارج می شود و باید طواف را دوباره انجام دهد.

 







      

 

آیا سال خمسی را می شه تغییر داد؟

 

آیت الله خامنه ای : تقدیم و تأخیر سال خمسى جایز نیست مگر با اجازه ولى امر خمس و بعد از حساب مدت گذشته و ‏مشروط است به اینکه موجب وارد شدن ضرر به صاحبان خمس نشود‏.

آیت الله مکارم شیرازی: اجلو انداختن حساب سال به هر اندازه هیچ مانعى ندارد ولى تأخیر آن جز با اجازه حاکم شرع جایز نیست    .


آیت الله وحید خراسانی: جلو انداختن آن مانعی ندارد به این صورت که در سال جدید محاسبه کند و در سالهای بعدی هم سر سال جدید محاسبه نماید و عقب انداختن آن هم مانعی ندارد به این صورت که سر سال قبلی حساب کند و سر سال جدید درآمدهای جدید مابین سال قبلی و سال جدید را محاسبه کند و در سالهای بعد هم سر سال جدید محاسبه نماید.

آیت الله سیستانی: با تصفیه حساب زود هنگام می تواند آن را زودتر کند.


 






      
<   <<   211   212   213   214   215   >>   >