سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پاسخگوی احکام
Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

 

نماز با لباس شهرت

·         سوال : حکم نماز خواندن با لباس شهرت چیست؟

امام خمینی (ره) : اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند اشکال ندارد.(توضیح المسائل، انتشارات اسلامی ، 1383 ، ص116 ، با استفاده از م 845)

آیت ا... اراکی : اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند اشکال ندارد. (توضیح المسائل ، تبلیغات حوزه ی علمیه قم ، 1376 ،‌ ص156 ، با استفاده از م 839)

آیت ا... بهجت : جایز نیست هر چند ملازمه بین عدم جواز و بطلان صلاة نیست. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

بنابر این پوشیدن لباس شهرت به نماز ضرر نمی رساند. (وسیلة‌ النجاة، شفق، 1381، ج1 ، ص183 ،‌با استفاده از ک (643) 16)

آیت ا... تبریزی : اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند و ساترش فقط آن باشد، بعید نیست ، نمازش باطل شود. (توضیح المسائل ، باقر العلوم ،‌ 1383 ، ص148 و 149 ، با استفاده از م 853)

آیت ا... خامنه ای : مبطل نماز نیست. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خوئی : اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند و ساترش فقط آن باشد، بعید نیست ، نمازش باطل شود. (توضیح المسائل، احیاء آثار الامام خوئی ، 1422 ه ق، ص148 ، با استفاده از م 853)

آیت ا.. سیستانی : نماز صحیح است هر چند ساترش باشد. (مسائل المنتخبه،‌مکتب آیت ا... سیستانی ، 1425 ه ق ، ص128 ، با استفاده از م 251 )

آیت ا... صافی گلپایگانی : اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند،اشکال ندارد.(توضیح المسائل ، 1377 ، ص173 ، با استفاده از م 853و هدایة العباد ، دار القرآن الکریم ،‌1416 ه ق، ج1 ، ص 115 ، با استفاده از م 682)

آیت ا... فاضل لنکرانی : اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند،اشکال ندارد.(توضیح المسائل ، 1384 ، ص144 ،  با استفاده از م 855)

آیت ا... گلپایگانی : اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند،اشکال ندارد. (توضیح المسائل ، دار القرآن الکریم ، 1414 ه ق،‌ ص149 ،  با استفاده از م 853)

آیت ا... مکارم شیرازی : اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند، نماز او باطل نیست.(توضیح المسائل ، 1383 ، ص150 ، م 770)

آیت ا... نوری همدانی : اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند،اشکال ندارد. (توضیح المسائل ، مهدی موعود (عج) ، ص181 ، با استفاده از م 846)

آیت ا... وحید خراسانی : کسی که می داند پوشیدن لباس شهرت حرام است یا می داند حرام است ولی نمیداند نماز خواندن با آن مبطل نماز است و یا اینکه در یاد گرفتن حرمت آن کوتاهی کرده اگر عمداً با آن نماز بخواند نمازش باطل است. (توضیح المسائل، مدرسه باقر العلوم ، 1431 ه ق، ص353 ، م 851 و 349 ، م 821)

 

 






      

نقاب زدن در نماز

·         سوال : نقاب زدن در نماز (پوشیه) چه حکمی دارد؟

امام خمینی (ره) : نقاب زدن در صورتی که مانع از قرائت نشود کراهت دارد؛ ولی اگر مانع از قرائت شود نماز را باطل می کند.

و همچنین نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد. (عروة‌ الوثقی ، اسماعیلیان،‌ 1383، ششم، سرور، ج1 ، ص433، التاسع، تحریر الوسیله، نشر اسلامی ، 1417 ه ق ، ششم ، ج1 ، ص173 ، با استفاده از م1)

آیت ا... اراکی : نقاب زدن در صورتی که مانع از قرائت نشود کراهت دارد؛ ولی اگر مانع از قرائت شود نماز را باطل می کند.

و همچنین نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد. . (عروة‌ الوثقی ، اسماعیلیان،‌ 1383، ششم، سرور، ج1 ، ص433، التاسع، ، مسائل الواضحه ، اعلام الاسلامی، 1372، اول ، مرکز نشر، ص186، با استفاده از م1052)

آیت ا... بهجت : نماز خواندن با نقاب برای زنان و مردان مکروه است.

و همچنین نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد.(توضیح المسائل، ص144 و 145، م728. وسیلة‌ النجاة ، شفق، 1381 ،‌ دوم ، ص210 ، ج1، با استفاده از م 735)

آیت ا... تبریزی : ---------------------------

چنانچه زدن پوشیه ولو به مقدار مسمّی مانع از مس کردن پیشانی به چیزی که سجده بر آن جایز است نکند ، مانعی ندارد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خامنه ای : ---------------------------

فی حد نفسه اشکال ندارد مگر این که مانع سجده باشد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خوئی : نقاب زدن در صورتی که مانع از قرائت نشود کراهت دارد؛ ولی اگر مانع از قرائت شود نماز را باطل می کند.

و همچنین نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد.(تعلیقه بر عروة‌ الوثقی، احیاء آثار الامام الخوئی، 1421 ه ق ، دوم ، ج1، ص413، التاسع، ص497، فصل (فی السجود) با استفاده از م2، و ص 413، التاسع)

آیت ا.. سیستانی : نقاب زدن در صورتی که مانع از قرائت نشود کراهت دارد؛ ولی اگر مانع از قرائت شود نماز را باطل می کند.

و همچنین نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد.(تعلیقه بر عروة الوثقی، مکتب آبت ا... سیستانی، دوم، ستاره، ج2، ص60 ، التاسع، و ص161، فصل فی السجود، م2)

آیت ا.. شبیری زنجانی : ------------------

نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد. (توضیح المسائل، دفتر معظم له، 1384، نهم دانش، ج1، ص250 ، م1069)

آیت ا... صافی گلپایگانی : ----------------------

اشکال ندارد البته باید پیشانی با مهر تماس حاصل کند. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... فاضل لنکرانی : نقاب زدن در صورتی که مانع از قرائت نشود کراهت دارد؛ ولی اگر مانع از قرائت شود نماز را باطل می کند.(تعلیقه عروه الوثقی، الفقة الائمة الاطهار (ع)، 1380، اول اعتماد، ج1، ص409 ، التاسع)

زدن پوشیه در نماز اشکال ندارد ولی باید مراقب بود که هنگام سجده بین پیشانی و مایصح السجود قرار نگیرد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... گلپایگانی : نقاب زدن در صورتی که مانع از قرائت نشود کراهت دارد؛ ولی اگر مانع از قرائت شود نماز را باطل می کند.

و همچنین نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد.(عروة الوثقی، اسماعیلیان، 1383 ، ششم ، سرور، ج1، ص433، التاسع، ص520 ، فصل فی السجود با استفاده از م2)

آیت ا... مکارم شیرازی : نقاب زدن در صورتی که مانع از قرائت نشود کراهت دارد؛ ولی اگر مانع از قرائت شود نماز را باطل می کند.

و همچنین نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد.(تعلیقه عروة‌الوثقی، مدرسه الامام امیر المؤمنین،‌ 1413 ه ق، دوم، ص174، التاسع، ص208 ، فصل فی السجود، با استفاده از م2)

آیت ا... نوری همدانی : استحباب و کراهت چیزهایی که به عنوان مستحبات و مکروهات در خصوص لباس نمازگزار بیان شده به واسطه ی دلیل خاص ثابت نشده است. لذا باید ترک یا انجام آنها به قصد رجاء باشد.

و همچنین نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد.(تعلیقه عروة‌ الوثقی، ص128، (فصل فیما من الباس حال الصلوه) ص141، فصل فی السجود با استفاده از م2)

آیت ا... وحید خراسانی : ----------------------------

و همچنین نباید بین پیشانی و آنچه که سجده بر آن صحیح است حائل باشد.(توضیح المسائل، 1379، مدرسه باقر العلوم (ع)، ص390، م1069)






      


ندانستن مقدار نمازهای قضاء

·         سوال : فردی نمی داند که از زمان بلوغ خود چه مقدار نماز قضا بر ذمه دارد و به علت داشتن وسواس، مقدار سالهای زیادی را در نظر می گیرد و همین منجر شده که اصلاً برای خواندن نمازها شروع به کار نکند. لطفاً بفرمایید تکلیف او چیست؟

آیت ا... خامنه ای :  بیش از مقداری که یقین دارد نماز از او فو شده لازم نیست قضا کند.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... فاضل لنکرانی : به مقدار حداقلی که یقین دارد نماز او قضا شده است قضای آن را به جا آورد. و در نظر گرفتن حداکثر هر چند فی نفسه اشکال ندارد ولی نباید مانع انجام حداقل شود.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)






      

نحوه ی قیام ،‌ رکوع و سجود نمازگزار ناتوان

·         سوال : کسی که میتواند نماز را ایستاده بخواند ولی نمی تواند به سجده رود ، رکوع و سجود او چگونه انجام دهد؟

پاسخ: باید به هر مقدار که می تواند – ولو به تکیه دادن به دیوار و امثال آن – بایستد ،‌سپس به مقداری که می تواند رکوع رود و در صورتی که نمی تواند از حال ایستاده به رکوع برود، روی صندلی بنشیند به رکوع رود. پس از رکوع ، اگر می تواند سرش را خم کرده و برمهری که روی میز قرار دارد سجده نماید و اگر نمی تواند،  مهر را بالا آورده و سر را کمی خم کند و بر مهر بگذارد و اگر از خم کردن سر هم معذور است، احتیاط مستحب سر را نگه داشته مهر ار بر پیشانی قرار دهد.)

لطفاً بفرمایید: آیا پاسخ مذکور برای سؤال فوق جامع و کافی می باشد؛‌ نظر خود را به صورت ممهور مرقوم فرمایید.

آیت ا... بهجت : بله؛ پاسخ مذبور کافی است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خامنه ای : سوال: کسی که می تواند نماز را ایستاده بخواند ولی نمی تواند به سجده رود، رکوع و سجود را چگونه انجام دهد؟

پاسخ: باید به هر مقدار که میتواند ولو با تکیه دادن به دیوار و امثال آن بایستد سپس به مقداری که می تواند رکوع رود و در صورتی که نمی تواند از حال ایستاده به رکوع رود، روی صندلی و مانند آن بنشیند و به رکوع رود و پس از رکوع اگر می تواند با وضع شش موضع دیگر سجده بر زمین سرش را خم کرده و بر مهری که روی میز قرار دارد سجده نماید ، باید این چنین کند و اگر نمی تواند ، احتیاط در آن است که مهر را بالا آورده و پیشانی را بر آن بگذارد و اگر از وضع مساجد شش گانه دیگر بر زمین ، هم معذور است وظیفه ی او سجده ی با ایماء و اشاره است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا.. سیستانی : در صورت عجز از رکوع و سجود از ایماء و اشاره استفاده می کند. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... فاضل لنکرانی : ظاهرا سوال این است که فرد قدرت بر قیام در حال نماز و رکوع بصورت متعارف را دارد. که در این صورت حمد و سوره را در حال قیام  می خواند و رکوع بجبا می آورد و چون از انجام سجده بصورت متعارف عاجز است اگر میتواند بلندی ای جلوی خود قرار دهد و مهر را روی آن قرار دهد و بعد از رکوع دستها را روی میز یا بلندی مقابل خود قرار داده و پیشانی را روی مهر بگذارد. و اگر این مقدار هم نمی تواند یا میز و بلندی ندارد مهر را بالا نگهداشته و سر را به مقداری که میتواند خم کرده و روی مهر قرار دهد و ذکر سجده را بگوید و کفایت می کند و اگر از رکوع هم معذور است تا حد ممکن خم شود و رکوع کند هر چند با عصا و تکیه دادن باشد در این صورت نوبت به نشستن نمی رسد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... صافی گلپایگانی : بلی کافی است.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... مکارم شیرازی : صحیح است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... نوری همدانی : جواب با رعایت آنچه در مسئله 1069و1070، توضیح المسائل آمده ، پاسخ مذکور صحیح است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)






      

گفتن «و عجّل فرجهم» در صلوات تشهد

·         سوال : اگر شخصی در نماز واجب سهواً یا عمداً بعد از صلوات در تشهد « و عجّل فرجهم » بگوید ، حکم نماز او چیست؟

آیت ا... بهجت : به نیّت مطلق دعا باشد ، اشکال ندارد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... تبریزی : عبارت مزبور دعا است و گفتن آن بعد از تشهد ضرری به نماز ندارد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خامنه ای : اگر به قصد ورود نگفته و به قصذ مطلق دعا ، بگوید اشکال ندارد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا.. سیستانی : گفتن جمله ی مذکور بعد از صلوات جائز است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... صافی گلپایگانی : اگر گفتن جملات مذکور مورد داشته باشد مثلاً بعد از صلوات گفته شود و به قصد ورود نباشد اشکال ندارد. (جامع الاحکام ، ج 1 ، ص 73 ، س 230 )

آیت ا... فاضل لنکرانی : اگر به قصد دعا باشد مانعی ندارد و نمازها صحیح است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... مکارم شیرازی : سؤال: شخصی عادت دارد بعد از صلوات « و عجل فرجهم » بگوید. اگر در نماز واجب سهواً یا عمداً بعد از صلوات در تشهد « و عجّل فرجهم » بگوید ، حکم نماز او چیست؟

عمداً به طور مداوم این کار را نکند. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

احتیاط آن است که این کار را نکنند و مطابق آنچه در رساله ها آمده است عمل نمایند. ( استفتائات ، ج 2 ، ص 107 ، س 263 )

آیت ا... نوری همدانی : گفتن این جمله بعد از تشهد اگر به قصد ورود نباشد اشکال ندارد. (هزار و یک مسأله فقهی ، ج 2 ، ص 53 ، س 157 )






      

کیفیت سجده شخص معذور ( کف دستها )

·         سوال : کسی که از سجده کردن بر زمین معذور است و بر روی میز سجده می کند ، آیا در صورت امکان ،‌ گذاشتن کف دستها بر روی میز واجب است؟

آیت ا... بهجت : بله واجب است.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... خامنه ای : اگر بتواند مواضع شش گانه را بر روی زمین یا بر روی میز بگذارد واجب است ولی اگر فقط کف دست را می تواند بر روی زمین بگذارد واجب نیست اگر چه احتیاط خوب است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا.. سیستانی : واجب نیست. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا.. شبیری زنجانی : در صورت امکان باید بقیه ی مواضع سجود را به طور معمول بر روی زمین بگذارد. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... صافی گلپایگانی : بلی واجب است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... مکارم شیرازی : آری لازم است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... نوری همدانی : جواب در فرض سؤال ، بلی ،‌ لازم است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)






      

کیفیت سجده شخص معذور ( شصت پا )

·         سوال : کسی که از سجده کردن بر زمین معذور است و بر روی میز سجده می کند ، آیا در صورت امکان ،‌ گذاشتن شصت پا بر روی زمین واجب است؟

آیت ا... بهجت : بله واجب است.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا.. سیستانی : واجب نیست. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا.. شبیری زنجانی : در صورت امکان گذاشتن سایر مواضع بر روی زمین واجب است.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... صافی گلپایگانی : بلی واجب است.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... فاضل لنکرانی : بلی بنابر احتیاط باید بگذارد.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... مکارم شیرازی : لازم نیست.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... نوری همدانی : جواب در فرض سؤال ، درصورت امکان لازم است.(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)






      

عدول در نماز جماعت

·         سوال : اگر نمازگزار در نماز جماعت به فکر عدول نیّت باشد لکن تا پایان نماز قصد عدول نکند، آیا نماز جماعت او صحیح است؟

آیت ا... خامنه ای :  در نماز جماعت تا قصد فرادا نکردید حکم جماعت باقی است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... فاضل لنکرانی : حکم فرادا دارد. یعنی با عدول از جماعت نماز فرادا می شود و دوباره نمی توان به جماعت برگشت. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

 






      


عدم حضور نماز گزار در هنگام خطبه

·         سوال : چنانچه نمازگزار به هیچکدام از دو خطبه نماز جمعه نرسید، بلکه در هنگام اقامه ی نماز جمعه حضور پیدا نماید و به امام اقتدا کند آیا نماز او صحیح و مجزی است؟

آیت ا... خامنه ای :  حتی اگر به رکوع رکعت آخر نماز جمعه هم برسد و اقتدا نماید نماز جمعه اش صحیح و مجزی است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

آیت ا... فاضل لنکرانی : بلی صحیح و مجزی است. (استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

 

 






      

سجده بر روی پنبه ای به جای فرش در حال تقیّه

·         سوال : در صورتی که لباس نمازگزار از پنبه یا کتان باشد، در جایی که بر فرض تقیه ، سجده بر فرش صحیح است، اگر بتواند بدون محذور بر لباس خود سجده کند،‌ آیا سجده بر فرش که از پشم یا مواد پلاستیکی می باشد مجزی است؟

 آیت ا... بهجت : سوال:‌اگر لباس نمازگزار از پنبه یا کتان باشد آیا سجده بر فرش در فرض تقیه چنان چه محذوری نباشد مجزی است؟

جواب: باید ترتیب را مراعات کند.(وسیله مساله 663)(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات)

 آیت ا... تبریزی : چنانچه با رعایت تقیه بتواند بر لباسش سجده کند،‌باید بر لباس مذکور سجده نماید.(مناسک محشی(چاپ85)، ص590،م1331،پاورقی3)

آیت ا... خامنه ای : لباس تقدم بر فرش ندارد اگر چه از کتان یا پنبه باشد.(مناسک محشی(چاپ85)، ص590،م1331، پاورقی3)

آیت ا.. سیستانی : در فرض مذکور مجزی است.(مناسک محشی(چاپ85)، ص590، م1331، پاورقی3)

آیت ا... صافی گلپایگانی :در فرض سوال باید بر لباس خود سجده کند. (مناسک محشی(چاپ85)، ص590، م1331، پاورقی3)

آیت ا... فاضل لنکرانی : در فرض سوال باید به لباسش سجده کند و سجده بر فرش و مواد پلاستیکی مجزی نیست. (مناسک محشی(چاپ85)، ص590و591، م1331)

آیت ا... مکارم شیرازی : سجده بر پنبه و کتان در فرض سوال اولویت دارد.(مناسک محشی (چاپ85) ، ص590و591، م1331)

 

 

 






      
<   <<   21   22   23   24   25      >