تصرف بدون اذن در مال والدین
آیا فرزند بدون اجازه حق تصرف در مال پدر و مادر را دارد؟ از مصادیق این سؤال: 1. پدر ثروتمندی که بیماری آلزایمر دارد و در حال حاضر در آسایشگاه به سر میبرد، آیا فرزندان برای تأمین مخارج وی حق تصرف در اموال او را دارند؟
2. اگر از طرف بنیاد شهید به مادر بیماری که در منزل فرزندش زندگی میکند برنج داده شود، آیا فرزند میتواند مقداری از آن برنج را بدون اطلاع وی به فرزندان دیگر بدهد؟
حضرت آیةالله خامنهاى؛ فرزند چنین حقی را ندارد. 1. اگر بیماری او به حدّی است که شرعاً و قانوناً محجور از تصرف در اموالش میباشد، نوبت به حاکم شرع میرسد که خود، یا به واسطه تعیین شخص دیگر در اموال او طبق مصالح وی تصرف کنند، و در هر حال اولاد و بستگان این شخص نمیتوانند در این امور رأساً اقدام نمایند.
2. در پاسخ اول گذشت که فرزند چنین حقی ندارد.
حضرت آیةالله سیستانى؛ بدون رضایت ایشان حق تصرف ندارد. 1. باید با اجازهی از حاکم شرعی باشد. 2. نمیتواند.
حضرت آیةالله بهجت؛ خیر، حقّ تصرّف در اموال پدر و مادر را ندارند؛ مگر در صورتیکه آنها به سببی محجور باشند که امر ولایت آنها با ولیّ شرعی آنهاست.
حضرت آیةالله تبریزی1 ؛ در صورتی که علم، یا اطمینان به رضای آنان داشته باشد، میتواند تصرفاتى؛ مثل: خوردن و آشامیدن و پوشیدن انجام دهد. 1. با اجازهی از مجتهد جامع الشرایط بر طبق مصلحت وی در اموالش تصرف میکنند.
2. بدون اجازه جایز نیست در اموالی که راجع به مادر است تصرف کند.
حضرت آیةالله صافی گلپایگانى؛ 1. باید از پدر اجازه بگیرند و اگر فاقد شعور باشد باید از مجتهد اجازه بگیرند. 2. جایز نیست.
حضرت آیةالله فاضل لنکرانی1؛ خیر. 1. خیر و در فرض سؤال میتوانند از او اجازه بگیرند. 2. خیر، حق ندارد.
حضرت آیةالله مکارم شیرازى؛ جایز نیست. 1. به مقدار نیاز میتوانند برای او خرج کنند و اگر عقل و هوش کافی دارد از او اجازه بگیرند. 2. جایز نیست.
حضرت آیةالله نوری همدانى؛ جایز نیست؛ مگر به مقدار خوردن و آشامیدن در منزل پدر و مادر با رعایت شرایطش. 1. با اذن و اجازهی پدر مانعی ندارد و اگر امکان اجازه از وی نباشد باید با اجازه حاکم شرع در اموال پدر تصرف نمایند. 2. خیر، اما با اذن و اطلاع وی مانعی ندارد.