سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پاسخگوی احکام
Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

  
آیا پدر می‌تواند بعضی از فرزندان را از ارث محروم کند؟

پاسخ: خیر، ارث یک حکم شرعی است و پدر در آن نقشی ندارد.
البته پدر در زمانی‌که زنده و سالم است می‌تواند در اموال خود هرگونه تصرفی بنماید، ولی اگر بخواهد به فرزندان خود مالی ببخشد، تبعیض بین آنان کراهت شدید دارد، زیرا موجب دشمنی بین آنان می‌شود.

وقتی پدر از دنیا می‌رود، احکامی مترتب می‌گردد:
1- فرزندان و همسر او در اموال میت شریک می‌شوند.
2- اول باید وصیت‌ها و دیون پدر (چه دِین به مردم و چه دِین به خداوند مثل خمس و زکات) را خارج کرد، بعد ارث را تقسیم نمود.
3- وصیت‌های پدر در ثلث اموال او نافذ است و بیشتر از آن را ورثه باید اجازه دهند.
4- همه فرزندان از همه اموال پدر ارث می‌برند، چه دختران و چه پسران، گرچه که ارث دختران کمتر است.
---------------------------------------
منبع: مجله فقه و زندگی شماره 341





      
 

آیا دیدن مسایقات کشتی و وزنه برداری با لباسی که معمولا ورزشکاران این رشته استفاده میکنند ازطریق تلویزیون برای بانوان اشکال شرعی دارد یا خیر؟

آیت الله خامنه ای:‌ نگاه کردن بانوان به ورزشهایی که درآن از پوششهای غیر متعارف استفاده می‌گردد همانند کشتی اگر بطور زنده و مستقیم از تلویزیون ببینند و یا به قصد لذت و ریبه بوده و یا در آن خوف ارتکاب گناه و فساد وجود داشته باشد جایز نیست و در غیر این صورت فى نفسه اشکال ندارد.
آیت الله مکارم شیرای: تماشای مسابقاتی نظیر کشتی و شنا و مانند آن برای زنان از تلویزیون جایز نیست، ولی مسابقاتی نظیر فوتبال و والیبال و مانند آن _که قسمت عمده بدن آنان پوشیده است_ جایز است، مشروط بر این که مفسده خاصی نداشته باشد.
--------------
استفا کتبی از سایت مراجع عظام






      

نشستن روی سفره یا میزی که شراب گذاشته شده است در مراسمات عروسی چه حکمی دارد ؟

پاسخ :‌ نشستن روی سفره یا میزی که شراب گذاشته شده است هرچند برای خوردن غذای حلال بنشیند و شراب نخورد حرام و گناه است و از رفتن به چنین مجالس خودداری کنید






      

√ سوال : اگر دو لیوان آب را براى شوخى به حالت شراب بخورند (یا دو لیوان را به هم بزنند)، حرام است؟

√ پاسخ :
آیت الله خامنه ای: اگر موجب تایید عمل باطل باشد جایز نیست و در هر صورت موجب حرمت نوشیدنی حلال نمی شود.

-----------------
استفتا از سایت مقام معظم رهبری






      

ریختن باقى نان غیر قابل مصرف درون سطل زباله اشکالى دارد؟

√ پاسخ: اگر قابل مصرف باشد و لو به اینکه به پرندگان و مرغها بدهند یا اهانت به نان حساب شود ریختن آن درون زباله اشکال دارد.
دور ریختن چیزی که قابل استفاده است؛ برای مثال برای خوارک دام، اسراف محسوب می شود و حرام است و علاوه بر این موضوع آنچه به آن اشاره فرمودید بی احترامی به نعمتهای الهی است که از چنین کاری نهی شده و کار ناپسندی محسوب می شود.
می توانید ضایعات نان را در جایی که خلوت است، مانند پشت بام قرار بدهید تا پرندگان از آن استفاده کنند، که ثواب صدقه نیز دارد.






      

عدم نجاست کرم ساخت شده از نهنگ

من کرم مرطوب کننده ای دارم که در مواد تشکیل دهنده اش نوشته از روغن نهنگ به کار برده شده آیا این کرم پاکه؟در نماز چطور؟
√ پاسخ:
هر چند کرم نجس نیست ولى اگر جرم دارد و بر پوست دست باشد نماز با آن صحیح نیست و اگر اثر آن بر پوست نباشد، نماز خواندن با آن مانعى ندارد.

استفتا کتبی از دفتر مراجع





      

آیا می‌توان غسل حیض و غسل جنابت را با همدیگر انجام داد؟

√ پاسخ :
در صورت وجوب دو غسل یا چند غسل واجب؛ مثل جنابت وحیض (و نیز مستحب با واجب مثل جنابت وحیض وجمعه) را می‏‌توان به نیت همه آنها یک غسل به جا آورد و یا این که آنها را جدا جدا انجام داد. هر دو صورت صحیح است.

توضیح المسائل مراجع، مسئله 389





      



?? سوال :
با توجه به اینکه فرزندان ما هنوز به تکلیف نرسیده‌اند و در رفت و آمد با اقوامى که نوار غنا گوش مى‌دهند ممکن است به آن نوار علاقه پیدا کنند و با توجه به اینکه چنانچه آنها را محروم کنیم ممکن است پنهانى آن را گوش دهند تکلیف چیست؟

? پاسخ : گرچه بچه نابالغ تکلیف شرعى ندارد و استماع غنا و موسیقى حرام، بر او حرام نیست لیکن اقدام بزرگترها بر در اختیار گذاشتن نوار موسیقى حرام و غنا براى اطفال جایز نیست؛ و تکلیف شرعىِ والدین کوشش در آشنا کردن اطفال پیش از بلوغ بر ضوابط و موازین و اخلاق شرعى است و جایز نیست به عذر این که بچه تکلیف ندارد او را در ارتکاب هر عملى آزاد بگذارند






      
 

• سوال : بعضى از رانندگان اتوبوس‏هاى مسافربرى که بین شهرها رانندگى مى‏کنند، به نماز مسافران اهمیتى نمى‏دهند و به تقاضاى آنان براى توقف اتوبوس جهت اداى نماز، توجهى نمى‏کنند، لذا گاهى نماز مسافرین قضا مى‏شود. وظیفه رانندگان اتوبوس‏ها در این‏باره چیست؟ مسافران نسبت به نمازشان چه وظیفه‏اى دارند؟

پاسخ : بر مسافران واجب است که در صورت خوف از فوت وقت نماز، از راننده بخواهند که اتوبوس را در مکان مناسبى متوقف نماید، و بر راننده اجابت درخواست آنان واجب است، و اگر به علت عذر مقبول و یا بدون دلیل از توقف اتوبوس خوددارى کند، در این صورت تکلیف مسافران اگر خوف فوت وقت داشته باشند این است که نماز را در اتوبوس در همان حال حرکت بخوانند و تا آنجا که امکان دارد جهت قبله، قیام، رکوع و سجود را رعایت کنند.
.......................................................................
منبع : http://www.aviny.com/Ahkam/Estefta1/namaz_3.aspx#a26






      
  

?? سوال : آیا بیدار کردن اعضای خانواده به خصوص بچه ها و همسر برای نماز صبح بر ما واجب است ؟

• آیت الله خامنه ای: اگر به نحوی باشد که بیدار نکردن آنان موجب سبک شمردن نماز باشد‌ لازم است.

√ پاسخ :

• آیت الله مکارم شیرازی: واجب نیست مگر اینکه آنها عادت به ترک نماز صبح کنند و آن را سبک بشمارند، در این صورت واجب است به نحو مطلوبی آنها را بیدار کنند.

• آیت الله فاضل لنکرانی: اگر خود آن ها مراقب نماز هستند و بعضی وقت ها بیدار نشوند بیدار کردن آن ها واجب نیست لیکن اگر خودشان مراقب نیستند از باب امر به معروف و نهی از منکر باید آن ها را برای نماز بیدار کنید.

• آیت الله سیستانی: بیدار کردن فرزندان تحت تربیت واجب است.
-------------------------------------------
استفا کتبی از سایت مراجع عظام






      
<   <<   26   27   28   29   30   >>   >