قصد داشتم نماز مغرب و اعشا رو بخونم-بعد دادن سلام-اصلا بخاطر ندارم که ایا نماز اعشا بوده که خوندم..یعنی نمیدونم هر دو رو خوندم یا فقط مغرب-چنین مواقعی چه باید کرد؟ و کلا هم فراموش کاری بین نمازم هم زیاده-شک بین رکعتهای نماز دارم وظیفه ام چیست؟
آیت الله خامنه ای :در فرض مذکور باید نماز عشاء را بخوانید و اگر در رکعات نماز زیاد شک میکنید به شک اعتنا نکنید.
آیت الله مکارم شیرازی : در فرض سوال باید عشا را اعاده نمایید. اما در مورد افرادی که کثیر الشک هستند ،کثیرالشّک» یعنى کسى که زیاد شک مى کند نباید به شکّ خود اعتنا کند، خواه در عدد رکعات نماز باشد، یا در اجزاى نماز، یا شرایط نماز.وکثیرالشّک کسى است که بگویند زیاد شک مى کند و اگر کسى در یک نماز سه مرتبه شک کند یا در سه نماز پشت سرهم شک کند کثیرالشّک است.
آیت الله وحید خراسانی:اگر بعد از گذشتن وقت نماز شکّ کند که نماز خوانده یا نه ، یا گمان کند که نخوانده ، خواندن آن لازم نیست ، ولى اگر پیش از گذشتن وقت شکّ کند که نماز خوانده یا نه ، اگر چه گمان کند که خوانده است باید آن نماز را بخواند.
ـ حکم گمان در نماز نسبت به رکعات مثل حکم یقین است ، مثلا اگر نداند که یک رکعت خوانده یا دو رکعت و گمان داشته باشد که دو رکعت خوانده ، بنا مى گذارد که دو رکعت است ، و اگر در نماز چهار رکعتى گمان دارد که چهار رکعت خوانده ، نباید نماز احتیاط بخواند ، و امّا نسبت به افعال ، گمان حکم شکّ را دارد ، پس اگر گمان دارد رکوع کرده ، در صورتى که داخل سجده نشده است ، باید آن را به جا آورد ، و اگر گمان دارد حمد را نخوانده ، چنانچه در سوره داخل شده باشد ، اعتنا به گمان ننماید و نمازش صحیح است.
ـ کثیرالشّک کسى است که عرفاً بگویند زیاد شکّ مى کند ، و کسى که حال او به نحوى باشد که لااقل در هر سه نماز پشت سر هم یک مرتبه شکّ کند مصداق کثیرالشّک است ، و چنانچه زیاد شکّ کردن از غضب یا ترس یا پریشانى حواس نباشد ، به شکّ خود اعتنا نکند.
ـ کثیرالشّک اگر در به جا آوردن چیزى از اجزاء یا شرایط نماز شکّ کند ، باید بنا بگذارد که آن را به جا آورده ، مثلا اگر شکّ کند که رکوع کرده یا نه ، باید بنا بگذارد که رکوع کرده است ، و اگر در به جا آوردن چیزى شکّ کند که نماز را باطل مى کند ـ مثل این که شکّ کند که نماز صبح را دو رکعت خوانده یا سه رکعت ـ بنا را بر صحّت بگذارد.
ـ کسى که در یک چیز نماز زیاد شکّ مى کند ، چنانچه در چیزهاى دیگر نماز شکّ کند باید به دستور آن شکّ عمل نماید ، مثلا کسى که زیاد شکّ مى کند سجده کرده یا نه ، اگر در به جا آوردن رکوع شکّ کند ، باید به دستور آن رفتار نماید ، یعنى اگر به سجده نرفته رکوع را به جا آورد ، و اگر به سجده رفته اعتنا نکند.
ـ کسى که در نماز مخصوصى ـ مثلا در نماز ظهر ـ زیاد شکّ مى کند ، اگر در نماز دیگر ـ مثلا در نماز عصر ـ شکّ کند ، باید به دستور شکّ رفتار نماید.
ـ کسى که فقط وقتى در جاى مخصوصى نماز مى خواند زیاد شکّ مى کند ، اگر در غیر آن جا نماز بخواند و شکّى براى او پیش آید ، باید به دستور شکّ عمل نماید.
ـ اگر انسان شکّ کند که کثیرالشّک شده یا نه ، باید به دستور شکّ عمل نماید ، و کثیرالشّک تا وقتى یقین نکند که به حال معمولى مردم برگشته ، باید به شکّ خود اعتنا نکند.
ـ کسى که زیاد شکّ مى کند ، اگر شکّ کند رکنى را به جا آورده یا نه و اعتنا نکند ، بعد یادش بیاید که آن را به جا نیاورده ، در صورتى که تکبیرة الاحرام باشد ، نمازش باطل است ، چه داخل رکن بعد شده باشد یا نشده باشد ، و در غیر آن چنانچه مشغول رکن بعد نشده ، باید آن را به جا آورد ، و اگر مشغول رکن بعد شده نمازش باطل است ، مثلا اگر شکّ کند که رکوع کرده یا نه و اعتنا نکند ، چنانچه پیش از سجده دوم یادش بیاید که رکوع نکرده است باید بر گردد و رکوع کند ، و اگر در سجده دوم یادش بیاید نمازش باطل است.
ـ کسى که زیاد شکّ مى کند ، اگر شکّ کند چیزى را که رکن نیست به جا آورده یا نه و اعتنا نکند و بعد یادش بیاید که آن را به جا نیاورده ، چنانچه از محلّ به جا آوردن آن نگذشته ، باید آن را به جا آورد ، و اگر از محلّ آن گذشته نمازش صحیح است ، مثلا اگر شکّ کند که حمد خوانده یا نه و اعتنا نکند ، چنانچه در قنوت یادش بیاید که آن را نخوانده ، باید بخواند ، و اگر در رکوع یادش بیاید نمازش صحیح است.
آیت الله سیستانی : باید نماز عشا را بخوانید ولی اگر کثیر الشک باشید لازم نیست
آیت الله فاضل لنکرانی:اگر بعد از تمام شدن سلام شک کنید که نماز مغرب و عشا را باهم خواندید یا تنها مغرب را خوانده اید؛ بنا بگذارید هنوز نماز عشا را نخوانده اید و نماز عشا را دوباره بخوانید.ارسال