سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پاسخگوی احکام
Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

سؤال اول: ببخشید به خانه ای که توسط پول حرامی رهن شده است میشود رفت و آمد داشت یا در آن نماز خواند؟   
سؤال دوم: اگر خانه از پول حلال مخلوط به حرام رهن شده باشد فردی که خانه را راهن کرده باید خمس بیردازد یا برای رهن دیگر خمس دادن نیاز ندارد؟

آیت الله خامنه ای: ج1)‌ در فرض سؤال اگر قرارداد اجاره مشروط به قرض به‌طور صحیح منعقد شده، رفت و آمد و نماز اشکال ندارد.

ج2) اگر صاحبان پول حرام را مى‌شناسد باید به آنها برگرداند، و اگر صاحب آنها را نمى‌شناسد و معلوم ‏نیستند، باید از طرف آنها به فقرا صدقه بدهد. در صورتى که نه مقدار پول حرام و نه صاحبان پول حرام را نمى شناسد، باید خمس آن مال را بدهد.

آیت الله وحید خراسانی :

آیت الله مکارم شیرازی : نماز خواندن در چنین منزلی جایز نیست و همچنین در مورد مخلوط به حرام ولی اگر از اموال دولت هایی بگیرد که در حال محاربه با کشور ما هستند مانعی ندارد.

آیت الله سیستانی 

آیت الله فاضل لنکرانی :‌1.اگر باعین پول حرام رهن شده ؛ یا رهن برموازین شرعی نباشد؛ معامله رهن باطل است و تصرف درخانه ای که با رهن باطل باشد و نماز دران جایز نیست مگر آنکه صاحب خانه برای تصرف و نماز اجازه بدهد.

2.  اگر پول حلال مخلوط به حرام باشد ؛ درصورتی که صاحبان معلوم باشد یا مقدار حرام معلوم باشد خمس دادن کفایت نمی کند باید مقدار مال حرام را به صاحبان مال بدهد و اگر صاحبان مال را نمی شناسد  از طرف صاحبان مال به فقیر مستحق مقدار حرام را صدقه بدهد.

اما اگر یقین به مخلوط شدن مال حلال باحرام باشد لیکن مقدار حرام هم معلوم نباشد و صاحبان مال نیز معلوم نباشد که چه کسانی هستند؛ دراین صورت باید خمس تمام مال حلال مخلوط به حرام را بدهد فرقی نمی کند دررهن منزل داده باشد یا درجاهایی دیگر پس انداز کرده باشد . بنابراین اگررهن منزل نیزمال حلال و حرام باهم مخلوط باشد که مقدار حرام وصاحب اموال هیچ کدام معلوم نباشد واجب است خمس رهن منزل را بدهد.






      

قصد داشتم نماز مغرب و اعشا رو بخونم-بعد دادن سلام-اصلا بخاطر ندارم که ایا نماز اعشا بوده که خوندم..یعنی نمیدونم هر دو رو خوندم یا فقط مغرب-چنین مواقعی چه باید کرد؟ و کلا هم فراموش کاری بین نمازم هم زیاده-شک بین رکعتهای نماز دارم وظیفه ام چیست؟

آیت الله خامنه ای :در فرض مذکور باید نماز عشاء را بخوانید و اگر در رکعات نماز زیاد شک می‌کنید به شک اعتنا نکنید. 

آیت الله مکارم شیرازی : در فرض سوال باید عشا را  اعاده نمایید. اما در مورد افرادی که کثیر الشک هستند ،کثیرالشّک» یعنى کسى که زیاد شک مى کند نباید به شکّ خود اعتنا کند، خواه در عدد رکعات نماز باشد، یا در اجزاى نماز، یا شرایط نماز.وکثیرالشّک کسى است که بگویند زیاد شک مى کند و اگر کسى در یک نماز سه مرتبه شک کند یا در سه نماز پشت سرهم شک کند کثیرالشّک است.

آیت الله وحید خراسانی:اگر بعد از گذشتن وقت نماز شکّ کند که نماز خوانده یا نه ، یا گمان کند که نخوانده ، خواندن آن لازم نیست ، ولى اگر پیش از گذشتن وقت شکّ کند که نماز خوانده یا نه ، اگر چه گمان کند که خوانده است باید آن نماز را بخواند.

ـ   حکم گمان در نماز نسبت به رکعات مثل حکم یقین است ، مثلا اگر نداند که یک رکعت خوانده یا دو رکعت و گمان داشته باشد که دو رکعت خوانده ، بنا مى گذارد که دو رکعت است ، و اگر در نماز چهار رکعتى گمان دارد که چهار رکعت خوانده ، نباید نماز احتیاط بخواند ، و امّا نسبت به افعال ، گمان حکم شکّ را دارد ، پس اگر گمان دارد رکوع کرده ، در صورتى که داخل سجده نشده است ، باید آن را به جا آورد ، و اگر گمان دارد حمد را نخوانده ، چنانچه در سوره داخل شده باشد ، اعتنا به گمان ننماید و نمازش صحیح است.

ـ   کثیرالشّک کسى است که عرفاً بگویند زیاد شکّ مى کند ، و کسى که حال او به نحوى باشد که لااقل در هر سه نماز پشت سر هم یک مرتبه شکّ کند مصداق کثیرالشّک است ، و چنانچه زیاد شکّ کردن از غضب یا ترس یا پریشانى حواس نباشد ، به شکّ خود اعتنا نکند.

ـ   کثیرالشّک اگر در به جا آوردن چیزى از اجزاء یا شرایط نماز شکّ کند ، باید بنا بگذارد که آن را به جا آورده ، مثلا اگر شکّ کند که رکوع کرده یا نه ، باید بنا بگذارد که رکوع کرده است ، و اگر در به جا آوردن چیزى شکّ کند که نماز را باطل مى کند ـ مثل این که شکّ کند که نماز صبح را دو رکعت خوانده یا سه رکعت ـ بنا را بر صحّت بگذارد.

ـ   کسى که در یک چیز نماز زیاد شکّ مى کند ، چنانچه در چیزهاى دیگر نماز شکّ کند باید به دستور آن شکّ عمل نماید ، مثلا کسى که زیاد شکّ مى کند سجده کرده یا نه ، اگر در به جا آوردن رکوع شکّ کند ، باید به دستور آن رفتار نماید ، یعنى اگر به سجده نرفته رکوع را به جا آورد ، و اگر به سجده رفته اعتنا نکند.

ـ   کسى که در نماز مخصوصى ـ مثلا در نماز ظهر ـ زیاد شکّ مى کند ، اگر در نماز دیگر ـ مثلا در نماز عصر ـ شکّ کند ، باید به دستور شکّ رفتار نماید.

ـ   کسى که فقط وقتى در جاى مخصوصى نماز مى خواند زیاد شکّ مى کند ، اگر در غیر آن جا نماز بخواند و شکّى براى او پیش آید ، باید به دستور شکّ عمل نماید.

ـ   اگر انسان شکّ کند که کثیرالشّک شده یا نه ، باید به دستور شکّ عمل نماید ، و کثیرالشّک تا وقتى یقین نکند که به حال معمولى مردم برگشته ، باید به شکّ خود اعتنا نکند.

ـ   کسى که زیاد شکّ مى کند ، اگر شکّ کند رکنى را به جا آورده یا نه و اعتنا نکند ، بعد یادش بیاید که آن را به جا نیاورده ، در صورتى که تکبیرة الاحرام باشد ، نمازش باطل است ، چه داخل رکن بعد شده باشد یا نشده باشد ، و در غیر آن چنانچه مشغول رکن بعد نشده ، باید آن را به جا آورد ، و اگر مشغول رکن بعد شده نمازش باطل است ، مثلا اگر شکّ کند که رکوع کرده یا نه و اعتنا نکند ، چنانچه پیش از سجده دوم یادش بیاید که رکوع نکرده است باید بر گردد و رکوع کند ، و اگر در سجده دوم یادش بیاید نمازش باطل است.

ـ   کسى که زیاد شکّ مى کند ، اگر شکّ کند چیزى را که رکن نیست به جا آورده یا نه و اعتنا نکند و بعد یادش بیاید که آن را به جا نیاورده ، چنانچه از محلّ به جا آوردن آن نگذشته ، باید آن را به جا آورد ، و اگر از محلّ آن گذشته نمازش صحیح است ، مثلا اگر شکّ کند که حمد خوانده یا نه و اعتنا نکند ، چنانچه در قنوت یادش بیاید که آن را نخوانده ، باید بخواند ، و اگر در رکوع یادش بیاید نمازش صحیح است.

آیت الله سیستانی : باید نماز عشا را بخوانید ولی اگر کثیر الشک باشید لازم نیست

آیت الله فاضل لنکرانی‌:اگر بعد از تمام شدن سلام شک کنید که نماز مغرب و عشا را باهم خواندید یا تنها مغرب را خوانده اید؛ بنا بگذارید هنوز نماز عشا را نخوانده اید و نماز عشا را دوباره بخوانید.ارسال






      

راه رفتن در نماز بدون گفتن ذکر آیا نماز را باطل می کند مثلا از طرف دوم به صف اول بریم ؟  

آیت الله خامنه ای : چنانچه منحرف از قبله نشود و صورت نماز برهم نخورد، مانعى ندارد و باعث باطل شدن نماز نمى‌گردد

آیت الله مکارم شیرازی:این کارها جایز نیست .

آیت الله وحید خراسانی: 

 آیت الله سیستانی:اگر عمدا وبدون عذر باشد باطل مى شود

آیت الله فاضل لنکرانی: راه رفتن به مقداری که موالات  و پی درپی بودن ذکر های نماز به هم بخورد نماز را باطل می کند اما اگر یکی دو قدم جلو تر برود و در ان حال ذکر نگوید اشکال ندارد.






      

آیا می‌توانیم دو رکعت نافله مغرب را بخواین و دو رکعت دیگر را در قالب نماز غفیله به‌جا آورییم ؟


آیت الله خامنه ای :اشکال ندارد.

آیت الله مکارم شیرازی:

آیت الله وحید خراسانی:اشکال ندارد.

آیت الله سیستانی: 

آیت الله فاضل لنکرانی: نماز غفیله  نماز مستحبی  مستقل از نافله مغرب است. خواندن دورکعت نافله مغرب و بعد دو رکعت نماز غفیله اشکال ندارد ولی نماز غفیله جای دورکعت دیگر نافله مغرب را نمی گیرد. وهرکدام فضیلت خودش را دارد.






      

کیسه ادرار و مدفوع داشته باشه برای نماز خوندن باید چکار کن ؟آیا برای هر نماز باید کیسه را عوض کنه ؟ 


آیت الله خامنه ای: اگر تعویض کیسه مشقت دارد، نیاز به تعویض ندارد. 

آیت الله مکارم شیرازی : 

آیت الله سیستانی :نیازی به تعویض کیسه ها نیست.

آیت الله وحید خراسانی : موارد آن مختلف باید به صورت شفاهی در این رابطه صحبت نماییم تا حکم دقیق مساله بیان شود 02517740611 داخلی 123

آیت الله فاضل لنکرانی: 







      

تجافی در نماز که گفته میشه واجب است آیا باید تشهد را بخونیم یا اینکه می تونیم سکوت کنیم یا ذکر دیگری بگوییم ؟


آیت الله خامنه ای: اختیار با خودتان مى‌باشد و گفتن ذکر مانعى ندارد و در هر صورت خواندن تشهد مستحب است.

آیت الله مکارم شیرازی : تشهد را میخواند ولی اگردر رکعت آخر امام است سلام را نمیدهد و بعد برمیخیزد   .

توجه داشته باشید :کسی که در رکعت دوم امام اقتدا می کند، باید در رکعت دوم نماز خودش که رکعت سوم امام است بعد از دو سجده بنشیند و تشهد را به مقدار واجب بخواند و برخیزد و خود را به امام برساند و چنانچه برای گفتن سه مرتبه تسبیحات وقت ندارد یک مرتبه بگوید و در رکوع خود را به امام برساند.

آیت الله سیستانی : خواندن تشهد هنگام تجافی مستحب است

آیت الله وحید خراسانی : بنابراحتیاط تجافی واجب است و خواندن تشهد واجب نیست ولی می تواند تشهد را با امام بخواند

آیت الله فاضل لنکرانی: 







      

  من تو چند تا از نماز هام به جای سوره ی توحید ایه الکرسی خوندم تازه متوجه شدم که باید یه سوره کامل خوند میخواستم حکم نماز های خوندم و بدونم ؟


آیت الله خامنه ای : بنابر احتیاط واجب باید یک سوره کامل خوانده شود و هر مقدار از نمازهایى که بدون سوره کامل خوانده‌اید، بنابر احتیاط اعاده نمایید.


آیت الله مکارم شیرازی : اشکالی ندارد. ولی بهتر است یک سوره کامل بخواند    .

آیت الله فاضل لنکرانی:‌ اگر مسأله را نمی دانستید و احتمال هم نمی دادید که باید بعد از حمد سوره کامل بخوانید ؛ نمازهایی که خوانده اید صحیح است و از حالا به بعد که مسأله را دانسته اید باید  بعد از حمد  سوره کامل بخوانید

آیت الله وحید خراسانی : اگر جاهل مقصر بوده اید یعنی در یادگیری مساله کوتاهی کرده اید نمازهای شما باطل است و باید آنها را قضا نمایید ولی اگر جاهل قاصر بوده اید چیزی به عهده شما نیست.

آیت الله سیستانی : اگر ندانستن مساله از روی جهل قصوری باشد نماز شما صحیح است ولی اگر مقصر باشید به احتیاط وجوبی ماز شما باطل است ودر این موارد می توانید به فقیه بعد از لحاظ اعلمیت رجوع کنید.






      

 

میخوایم نماز طهر و عصر رو بخونیم آیا باید اول قضای صبح رو بخونیم یا میشه بعد از نماز ظهر و عصر خوند ؟ در این مورد ترتیب لازمه ؟     

آیت الله خامنه ای : ترتیب در ادای نماز قضا لازم نیست، میتوانید بعد از ادای نماز ظهر و عصر قضای نماز صبح را بخوانید.

آیت الله مکارم شیرازی: کسى که نماز قضا از روزهاى پیش بر ذمّه دارد مى تواند قبل از خواندن نماز قضا به نمازاداى روزانه مشغول شود، مگر آنکه یک یا دو نماز قبل از آن باشد که بنابر احتیاط واجب باید قبلاً بجا آورد    .



آیت الله وحید خراسانی: اشکال ندارد و ترتیب لازم نیست.

آیت الله سیستانی: به احتیاط مستحب قضای نماز صبح را بخواند

آیت الله فاضل : اگر قضای نماز صبح از همان روز باشد احتیاط آن است که اول قضای نماز صبح خوانده شود بعد نماز ظهر و عصر را بخواند.



 

 






      

تو دوران جاهلیت خود ارضایی میکرده ؟و نمیدونسته باید غسل کنه. وظیفه نماز و روزه ام چیست 

آیت الله خامنه ای : در هر صورت اگر یقین به جنابت خود در حال نماز دارد، نمازهایى را که در حال جنابت خوانده‌ باید قضا نماید و روزه‌ها در صورتى که جنابت در حین روزه نبوده و جاهل به اصل جنابت بوده‌ واصلاً نمى‌فهمیده جنابت چیست، صحیح است ولى اگر جنابت را مى‌دانسته‌ ولى جاهل به وجوب غسل بوده‌ باید قضاى روزه‌ها را بجا آورد و اگر در یاد گرفتن مسأله کوتاهى نکرده باشید، کفّاره ندارد والا بنابر احتیاط واجب کفّاره هم دارد؛ ولى‌ اگر شک دارد که منى خارج شده یا نه، نماز و روزه‌ها قضا ندارد.

آیت الله مکارم شیرازی: اگر کسی نمی دانسته غسل بر او واجب شده باید نمازها و روزه هایی که از زمان وجوب غسل تا انجام اولین غسل واجب و یا اولین غسل مستحب (که با دلیل معتبر ثابت شده) انجام داده، را قضا کند. ولی روزه     ها کفاره ندارد.

آیت الله وحید خراسانی: - در فرض سوال قضای روزه هایی که با استمناء باطل کرده اید واجب است به جا آورید.

اما نسبت به کفاره اگر نمی دانستید استمناء حرام است و نمی دانستید استمناء روزه را باطل می کند و فکر می کردید استمناء کار حلالی است و روزه را باطل نمی کند در این صورت کفاره واجب نیست.
ولی اگر چنین فکری نمیکردید و می دانستید روزه را باطل می کند یا اگر نمیدانستید روزه را باطل می کند ولی می دانستید کار حرامی است در این صورت کفاره واجب است و بنابراحتیاط واجب کفاره جمع واجب است.
و چون یکی از مبطلات روزه این است که با جنابت وارد صبح شوید اگر غسل جنابت انجام نمی دادید ولی غسل واجبی مثل مسّ میت یا یکی از غسلهای مساله 650 رساله را انجام داده اید و وارد صبح شده اید از این جهت مشکلی ندارید ولی اگر نه غسل جنابت انجام داده اید و نه یکی از غسلهای واجب یا مستحب مساله 650 رساله ، چنانچه در یادگیری مساله کوتاهی کرده اید باید روزه آن روز را بنابراحتیاط واجب قضاء کنید و اگر کوتاهی نکرده اید قضاء از این جهت لازم نیست.
و در مورد نماز تمام نمازهایی که با حالت جنابت خوانده اید واجب است قضاء نمایید.
چند مساله در مورد نحوه انجام یا پرداخت کفاره در ذیل برای شما می فرستیم که اگر وظیفه شما با توجه به آنچه ذکر شد ، کفاره می باشد از نحوه آن مطلع باشید.

ـ کفّاره افطار روزه ماه رمضان این است که یک بنده آزاد کند ، یا به دستورى که در مسأله بعد مى آید دو ماه روزه بگیرد ، یا شصت فقیر را سیر کند ، یا به هر کدام یک مُد ـ که تقریباً ده سیر است ـ طعام ، یعنى گندم یا آرد یا نان یا خرما و مانند اینها بدهد ، و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد بنابر احتیاط واجب بین تصدّق به هر اندازه که مى تواند و استغفار جمع نماید ، و اگر امکان تصدّق نبود استغفار کند ، اگر چه یک مرتبه بگوید «اَسْتَغْفِرُ اللّهَ»و احتیاط واجب آن است که هر وقت بتواند کفّاره را بدهد.

ـ اگر به چیز حرامى روزه خود را باطل کند ـ چه آن چیز اصلا حرام باشد مثل شراب و زنا ، یا به جهتى حرام شده باشد مثل نزدیکى کردن با عیال خود در حال حیض ـ بنابر احتیاط کفّاره جمع بر او واجب مى شود ، یعنى باید یک بنده آزاد کند و دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند ، یا به هر کدام آنها یک مُد طعام بدهد ، و چنانچه هر سه برایش ممکن نباشد ، هر کدام آنها که ممکن باشد واجب است انجام دهد ، و بنابر احتیاط واجب استغفار هم بنماید.

ـ کسى که باید براى کفّاره یک روز ، شصت فقیر را طعام بدهد ، نمى تواند یک نفر از آنها را دو مرتبه یا بیشتر سیر کند ، یا به هر کدام از آنها بیشتر از یک مُد طعام بدهد و زیادى را از کفّاره حساب کند ، ولى مى تواند فقیر را با عیال او ـ اگر چه صغیر باشند و در صورتى که از جهت سن به حدّى باشند که در مورد آنها اطعام عرفاً صدق کند ـ سیر نماید ، یا به ولىّ صغیر براى آن صغیر یک مُد بدهد.

ـ کسى که مى خواهد دو ماه کفّاره روزه ماه رمضان را بگیرد ، باید یک ماه تمام و یک روز آن را از ماه دیگر پى درپى بگیرد ، و اگر بقیه آن پى درپى نباشد اشکال ندارد.

ـ کسى که مى خواهد دو ماه کفّاره روزه ماه رمضان را بگیرد ، نباید موقعى شروع کند که مى داند در بین یک ماه و یک روز ، روزى است که مانند عید قربان روزه آن حرام است.

آیت الله سیستانی: اگر تعداد نمازهایى را که باید قضا کنید ندانید کافى است مقدارى را که یقین دارید باطل بوده است قضا کنید و روزه ها را در فرض جهل لازم نیست قضا کنید اگر در جهل معذور بوده اید و در غیر این صورت قضا لازم است ولى کفاره ندارد .

 






      

    1- راه رفتن در نماز بدون گفتن ذکر آیا نماز را باطل می کند مثلا از طرف دوم به صف اول بریم ؟ 


2-یا اینکه وارد مسجد شدیم دیدیم تا به صف برسیم به رکوع امام نمی رسیم چند متر قبل از رسیدن به صف نیت کنیم و خودمونو به صف برسیم اگه جواب مثبت است تکلیف اتصال چی میشه ؟

آیت الله خامنه ای: ج1) چنانچه منحرف از قبله نشود و صورت نماز برهم نخورد، مانعى ندارد و باعث باطل شدن نماز نمى‌گردد.

ج2) اگر طورى است که مى‌‌ترسد به رکوع امام نرسد با فاصله‌اى که صدق اقتدا بکند تکبیر را بگوید ـ اگر چه فاصله طورى است که در حال اختیار جایز نیست ـ و بعد به رکوع مى‌‌رود و بعد خود را به صف برساند.

آیت الله مکارم شیرازی:- این کارها جایز نیست .

 

آیت الله وحید خراسانی: 1- اگر از قبله منحرف نشوید اشکالی ندارد

2- اگر در مکانی حاضر شد که در آنجا جماعت بر پا بود و دید امام در حال رکوع است ترسید که اگر خود را به صف جماعت برساند امام از رکوع سر بلند کند در این صورت می تواند در همان جا اقتدا کند تکبیر بگوید و به رکوع بروید و بنابراحتیطا واجب در حال رکوع یا در حال قیام امام برای رکعت دوم بدون انحراف از قبله و بدون گفتن ذکر واجب راه برود و خود را به صف ملحق نماید و بهتر است برای ملحق شدن به صف پایش را روی زمین بکشد.

 

آیت الله سیستانی :1- اگر عمدا وبدون عذر باشد باطل مى شود 2- این مورد استثنا شده وشروطى دارد

آیت الله فاضل لنکرانی:‌راه رفتن به مقداری که موالات  و پی درپی بودن ذکر های نماز به هم بخورد نماز را باطل می کند اما اگر یکی دو قدم جلو تر برود و در ان حال ذکر نگوید اشکال ندارد.

2. گفتن نیت در نماز با زبان لازم نیست و قصد انسان کافی است و قصد همان نیت است اگر کسی با قصد نماز و باقصد اقتداء به جماعت و مشخص بودن نماز؛ تکبیره الاحرام بگوید کافی است. لیکن تکبیره الاحرام را باید درجایی بگوید که نماز می خواند و باجماعت متصل باشد و اگر چند متر قبل تکبیره الاحرام را بگوید و بعد به صف جماعت برود نماز باطل است.






      
<   <<   11   12   13   14   15   >>   >