پاسخگوی احکام
Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

 

شیوه‌هاى مَحْرم کردن بچه شیرخوار

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

??سؤال : از آنجا که بچه‌دار نمى‌شویم پسر 4 تا 6 ماهه را به فرزند خواندگى گرفته‌ایم چه راههایى وجود دارد تا این پسر با همسرم محرم گردد؟

√ پاسخ : 
براى ایجاد محرمیت در فرض سؤال راههایى موجود است؛ از جمله:
1ـ اگر خواهر این خانم شیر داشته باشد چنانچه با رعایت شرائط مذکور در رساله این بچه را شیر دهد این خانم، خاله او شده و با او محرم است. 

2ـ اگر مادر این خانم شیر داشته باشد و به او شیر دهد این بچه برادر رضاعى آن خانم بوده و محرم است.

3- اگر خواهرزاده یا برادرزاده یا زن برادر این خانم به او شیر دهند. 

---------------------------------
استفتائات مقام معظم رهبری






      

آیا می توان برای دوری از گناه در محیط کار، با همکار غیر همجنس صیغه محرمیت خواند؟

آیا می توان برای دوری از گناه در محیط کار، با همکار غیر همجنس صیغه محرمیت خواند؟

√ پاسخ:
از نظر اسلام صحبت کردن زن و مرد نامحرم در حد لزوم در صورتی که موجب گناه نباشد اشکالی ندارد.

ولی در صورتی که قصد لذت در کار باشد حرام می باشد.

همچنین حضور زن و مرد نامحرم در جاهای خلوت که دیگران به آنجا رفت و آمدی ندارند و احتمال وقوع در معصیت بدهند حرام است.

ازدواج موقت به نظر مشهور مراجع بدون اذن پدر جایز نیست و عقد باطل است .


منبع: سایت اسلام کوئست






      

سوال: بردن شراب خوار به میخانه برای نوشیدن شراب یا برای مجلس گناه چه حکمی دارد ؟

پاسخ:
آیت الله خامنه ای: جایز نیست.
آیت الله مکارم : اگر یقین دارد حضور در آنجا جایز نیست.
آیت الله فاضل: بردن شراب خوار به می خانه برای نوشیدن شراب جایز نیست. اگر کسی یقین دارد که مسافر برای نوشیدن شراب به می خانه می رود نباید او را ببرد.
---------
استفتاء‌از سایت مراجع

بردن شرابخوار به میخانه






      

سوال: 1- کسی که وظیفه اش وضو جبیره ای بوده و به صورت معمولی وضو می گرفته تکلیف نماز های گذشته چیست ؟
2- در وضو جبیره باید تمام جبیره را با دست مرطوب خیس کرد ؟ چطوریه ؟

پاسخ: 
آیت الله خامنه‌ای:
ج1) اگر هنگام وضو پوشش موجود در اعضای وضو را دست تر میکشیده، وضو و نماز صحیح است.
ج2) منظور از وضوی جبیره ای این است که پوشش موجود در اعضای وضو را دست تر بکشد.

آیت الله مکارم شیرازی: 
1-در فرض سوال نمازها ی خوانده شده صحیح است.
2- هرگاه روی آن بسته شده است و باز کردن آن ضرر و مشقت زیادی ندارد و آب هم برای آن مضر نیست، باید آن را باز کند و وضو یا غسل کند. در غیر این صورت، اطراف آن را بشوید و بنابراحتیاط مستحب، روی جبیره را نیز مسح کند و اگر جبیره، نجس است یا نمی شود روی آن دست تر بکشد، پارچه پاکی را بر آن ببندد و دست تر روی آن بکشد.


آیت الله فاضل:
1.اگر کسی وظیفه اش وضوی جبیره ای بوده و به صورت معمولی وضو گرفته، وضو و نمازی که با آن وضو خوانده باطل است باید نمازها را با وضوی صحیح قضا کند.
2. در وضوی جبیره همین مقدار که در وقت وضو گرفتن و شستن همان عضو، جاهای دیگر را بشوید و با دست تر روی جبیره به قصد وضو بکشد صحیح است و لازم نیست تمام جبیره را با دست تر خیس کند.

آیت الله شبیری زنجانی:
1-در صورتی که وظیفه اش جبیره بوده و عمل نکرده باید اعاده یا قضا کند.
2-بله قسمت جبیره باید مسح شود.

آیت الله وحید خراسانی: 1-نمازهایش باطل بوده و باید قضاء نماید.
2-چیزى که با آن زخم و شکسته را مى بندند ، و دوایى که روى زخم و مانند آن مى گذارند جبیره نامیده مى شود.
اگر در یکى از جاهاى وضو زخم یا دمل یا شکستگى باشد ، چنانچه روى آن باز است و آب ضرر ندارد باید به طور معمول وضو گرفت.
اگر زخم یا دمل یا شکستگى در صورت و دستهاست و روى آن باز است و آب ریختن روى آن ضرر دارد ، چنانچه کشیدن دست تر بر آن ضرر ندارد ، باید در شکستگى دست تر بر آن بکشد ، و همچنین بنابر احتیاط واجب در زخم و دمل ، و احتیاط مستحبّ آن است که بعد پارچه پاکى روى آن بگذارد و دست تر را روى پارچه هم بکشد ، و اگر این مقدار هم ضرر دارد یا زخم و شکستگى نجس است و نمى شود آب کشید ، در مورد زخم باید اطراف آن را به طورى که در وضو گذشت از بالا به پایین بشوید و تیمّم لازم نیست ، و احتیاط مستحبّ آن است که پارچه پاکى روى زخم بگذارد و دست تر روى آن بکشد و تیمّم هم بنماید.
و امّا در شکستگى باید تیمّم نماید و بنابر احتیاط واجب وضو نیز گرفته و پارچه پاکى روى آن بگذارد و روى پارچه را با دست تر بکشد.
اگر زخم یا دمل یا شکستگى در جلوى سر یا روى پاهاست و روى آن باز است ، چنانچه نتواند آن را مسح کند ـ به این معنى که مثلاً زخم تمام محلّ مسح را گرفته باشد ، یا آن که از مسح جاهاى سالم نیز متمکّن نباشد ـ بنابر احتیاط واجب بین وضو ـ به این ترتیب که پارچه پاکى روى آن بگذارد و روى پارچه را با ترى آب وضو که در دست مانده مسح کند ـ و تیمّم جمع کند.
اگر روى دمل یا زخم یا شکستگى بسته باشد ، چنانچه باز کردن آن مشقّت ندارد و آب هم براى آن ضرر ندارد ، باید باز کند و وضو بگیرد ، چه زخم و مانند آن در صورت و دستها باشد ، یا جلوى سر و روى پاها باشد.
اگر زخم یا دمل یا شکستگى که بسته است در صورت یا دستها باشد ، چنانچه باز کردن یا ریختن آب روى آن ضرر و یا مشقّت دارد ، باید مقدارى را که ضرر و مشقّت ندارد از اطراف شسته و روى جبیره را مسح نماید.
اگر نمى شود روى زخم را باز کرد ولى زخم و چیزى که روى آن گذاشته پاک است ، و رساندن آب به زخم ممکن است و ضرر و مشقّت ندارد ، باید آب را به روى زخم با رعایت ترتیب ـ و در صورت بنابر احتیاط ـ برساند ، ولى اگر جبیره در صورت باشد و رساندن آب با رعایت ترتیب ممکن نباشد بنابر احتیاط بین شستن و مسح با مراعات ترتیب جمع کند ، و اگر زخم یا چیزى که روى آن گذاشته نجس است ، چنانچه آب کشیدن آن و رساندن آب به روى زخم ممکن باشد و ضرر و مشقّت نداشته باشد ، باید آن را آب بکشد و موقع وضو آب را به زخم برساند.
و در صورتى که رساندن آب به روى زخم ممکن نیست یا ضرر یا مشقّت دارد ، یا زخم نجس است و نمى شود آن را آب کشید ، یا ضرر یا مشقّت دارد ، باید اطراف زخم را بشوید ، و اگر جبیره پاک است روى آن را مسح کند ، و اگر جبیره نجس است یا نمى شود روى آن را دست تر کشید ، در صورتى که ممکن است پارچه پاکى را روى آن بگذارد ، و بنابر احتیاط واجب جمع کند بین تیمّم و مسح بر آن پارچه ـ و حتّى الامکان پارچه را به گونه اى بگذارد که جزء جبیره حساب شود ـ و در صورتى که گذاشتن پارچه یا مسح بر آن ممکن نباشد ، بنابر احتیاط واجب اطراف آن را به طورى که در وضو گذشت بشوید و تیمّم هم بنمایـد.
اگر جبیره تمام صورت یا تمام یکى از دستها یا تمام هر دو دست را گرفته باشد ، احتیاط واجب آن است که جمع کند بین وضوى جبیره اى و تیمّم.
اگر جبیره تمام اعضاى وضو را گرفته باشد ، بنابر احتیاط واجب جمع کند بین وضوى جبیره و تیمّم.
کسى که در کف دست و انگشتها جبیره دارد ، و در موقع وضو دست تر روى آن کشیده است ، سر و پا را با همان رطوبت مسح کند.
اگر جبیره تمام پهناى روى پا را گرفته ولى مقدارى از طرف انگشتان و مقدارى از طرف بالاى پا که مسحش واجب است باز است ، باید جاهایى که باز است روى پا را ، و جایى که جبیره است روى جبیره را مسح کند.
اگر در صورت یا دستها چند جبیره باشد ، باید بین آنها را بشوید ، و اگر جبیره ها در سر یا روى پاها باشد ، باید بین آنها را مسح کند ، و در جاهایى که جبیره است باید به دستور جبیره عمل نماید.
اگر جبیره بیشتر از معمول اطراف زخم را گرفته و برداشتن آن بدون مشقّت ممکن نیست ، بنابر احتیاط واجب وضوى جبیره بگیرد و تیمّم هم بنماید ، و اگر برداشتن زاید از معمول جبیره بدون مشقّت ممکن است ، باید آن را بردارد ، پس اگر زخم در صورت یا دستهاست آن قسمت را بشوید ، و اگر در سر یا روى پاهاست و مسحش واجب است ، آن را مسح کند و براى جاى زخم به دستور جبیره عمل نماید.
اگر در اعضاى وضو زخم و جراحت و شکستگى نیست ولى به جهت دیگرى آب براى آنها ضرر دارد باید تیمّم کند.

استفتاء‌از سایت مراجع

وضوی جبیره






      

سوال: اگر کسی به صورت غیر عمد چیزی را مثل شکلات پرتاپ کند و آن شیء به صورت کودکی برخورد کند و زخمی شود آیا دیه دارد؟ آیا رضایت والدین کافی است؟ دیه او چقدر است؟

پاسخ:

آیت الله خامنه ای دیه دارد و باید این دیه را به ولیّ شرعی او بدهد تا برای بچه آن را خفظ کند یا در مخارجش هزینه کند و میزان دیه بستگى به زخم ایجاد شده دارد.

آیت الله وحید خراسانی: دیه واجب است پرداخت شود وربطی به والدین او ندارد و رضایت آنها در این مورد ارزشی ندارد دیه برای خود بچه است که باید به پدر یا جدپدری او داده شود تا برای او حفظ نماید یا در مصالح بچه صرف نماید

آیت الله مکارم : در فرض سوال موجب دیه است.

آیت الله فاضل: در فرض سوال دیه دارد، منتها چون خطاء محض بوده دیه آن بر عاقله است.
اگر صورت کودک زخم بردارد و خون نیاید تنها خراش پوست باشد یک شتر دیه اش است و اگر خون هم بیاید دو شتر دیه زخم صورت کودک می باشد.
عاقله یعنی فامیل و کسانی که به ترتیب طبقات ارث، از جانب پدر باشند مثل پدر ومادر و فرزند و در مرتبه بعد برادران و هم چنین عموها و پسران عمو.
دیه را باید به بچه بدهند و پدر بچه دیه را برای بچه نگه داری کند یا برای اموری که مصلحت بچه باشد مصرف می کند. اما حق بخشیدن دیه کودک را ندارند.
بلی اگر کسی دیه را ندهد بعد از بالغ شدن کودک حلالیت بگیرد کفایت می کند. در غیر این صورت باید حتما دیه را پرداخت کنند.

آیت الله شبیری: بله باید دیه بدهد اگر پوست صورت وی را پاره کند، باید یک صدم دی? کامل را به او بدهد، و اگر به گوشت برسد و قدرى از آن را هم ببرد باید دو صدم بدهد، و اگر خیلى از گوشت را پاره کند باید سه صدم بدهد. رضایت والدین در صورتی کافیست که این ابراء دین مفسده برای طفل نداشته باشد.

استفتاء از دفتر مراجع

دیه کودک






      

سوال: اگر فردی با زنى غیر از عمّه و خاله خود نعوذ بالله زنا کند، می تواند با دختر آن زن ازدواج کند؟

پاسخ:
آیت عظام خامنه ای و سیستانی: احتیاط واجب آن است که با دختر او ازدواج نکند.

آیت الله مکارم شیرازی: اشکالی ندارد اما از گناه بزرگی که مرتکب شده است به صورت جدی توبه نماید.

آیت الله وحید: اگر با زنى غیر از عمّه و خاله خود زنا کند ، احتیاط مستحبّ آن است که با دختر او ازدواج نکند ،

آیت الله شبیری: اگر انسان پیش از آن که زنى را بگیرد، با مادر وى زنا کند، دیگر نمى‌تواند با آن زن ازدواج کند، این حکم اختصاص به ازدواج با دختر خاله در صورت زنا با مادر وى ندارد بلکه در غیر این صورت هم مى‌آید.

آیت الله فاضل: اگر با زنى غیر از عمّه و خاله خود زنا کند، احتیاط واجب آن است که با دختر او ازدواج نکند، ولى اگر زنى را عقد نماید و با او نزدیکى کند بعد با مادر او زنا کند، آن زن بر او حرام نمى شود، ولى اگر او را طلاق بدهد و بعداً دوباره بخواهد با او ازدواج کند اشکال دارد، و نیز اگر پیش از آنکه با او نزدیکى کند با مادر او زنا نماید، احتیاطواجب آن است که از آن زن جدا شود.

استفتاء‌از سایت مراجع

ازدواج با دختر فردی که با آن زنا کرده






      

سوال: اگر هنگام نماز، فردی به منزل ما بیاید؛ آیا نماز اول وقت بهتر است یا پذیرایی از مهمان؟

پاسخ:
آیت الله خامنه ای: مانعى ندارد، هرچند نمازاول وقت افضل است.
آیت الله مکارم شیرازی: به مقدار ضرورت اشکال ندارد.
آیت الله وحید: اشکالی ندارد-نماز مقدم است
آیت الله شبیری زنجانی: با اکنفا به واجبات نماز و اجازه از میهمان قابل جمع است بنابر این نماز اول وقت مقدم است مگر اینکه عرفا اهانت به میهمان تلقی شود که در انصورت تاخیر بیاندازد.
آیت الله فاضل لنکرانی:‌ نماز اول وقت فضیلت زیاد دارد و برای رعایت اول وقت نماز در روایات زیاد تاکید شده است، لیکن اگر کسی مهمان داشته باشد، درصورتی که ممکن باشد برای نماز اول وقت از مهمان اجازه بگیرد و نماز اول وقت را بخواند بعد به مهمان خدمت کند خوب است اجازه بگیرد و اول نمازش را بخواند و این کار روی مهمان ها نیز برای ترغیب آن ها به نماز اول وقت اثر می گذارد، اما اگر شرایط به گونه ای باشد که خواندن نماز در اول وقت موجب زحمت برای مهمان باشد و نا چار به پذیرای از مهمان باشد، اول مهمان را خدمت کند بعد نماز بخواند.
استفتا از سایت مراجع

پذیرایی از مهمان






      

سوال: آیا اتقی بودن در بین دو مجتهد مساوی اولویت می آورد ؟


پاسخ:
آیت الله خامنه ای: اتقی بودن موجب جواز عدول از مجتهد زنده به مجتهد زنده مساوی دیگر نمی شود.

آیت الله مکارم شیرازی: اولویت نمی آورد ولی بهتر است.

آیت الله شبیری زنجانی: خیر اولویت نمی آورد.

استفتاء از دفتر مراجع عظام

اتقی بودن بین مراجع






      

سوال:

1- اگر کسی یک دستش کامل در گچ باشد باید وضو جبیره ای بگیرد یا تیمم یا هر دو ؟
2- اگر کسی نتواند وضو بگیرد و در تخت باشد و امکان وضو جبیره ای نداشته باشه برای تیمم با یک دست چطور باید تیمم کند ؟


پاسخ:
آیت الله خامنه ای:
1- در فرض سؤال وظیفه او وضو به صورت جبیره‌اى مى‌باشد، و اگر جبیره، تمام صورت یا تمام یکى از دستها را فرا گرفته باشد باز احکام جبیره جارى، و وضوى جبیره ‏اى کافى است.
2- اگر نمی‌تواند شخصاً وضو بگیرید می‌تواند از کسی برای این کار کمک بگیرد و بعد از آن به نیت وضو دست را بر محل مسح بکشد.

آیت الله سیستانی: با کمک دیگری باید وضو بگیرید و کافی است قسمتی که گچ شده را با دست نمدار بکشید.

آیت الله فاضل :
1.اگر تنها یک دست در گچ باشد، باید وضوی جبیره ای بگیرد و وضوی جبیره کفایت می کند و تیمم نیاز نیست.
2. اگربتواند روی تخت به کمک دیگران وضو بگیرد باید وضوی جبیره ای بگیرد و اگر کسی برای وضو گرفتن به او کمک نکندو هیچ راه برای وضو گرفتن جبیره نداشته باشد، دراین صورت وظیفه اش تیمم است و اگر یک دستدرگچ باشد و قابل حرکت دادن نباشد با دست سالم تیمم را انجام دهد.
براى تیمم کف دست سالم را به زمین بزند و به تمام پیشانى و دو طرف آن، از جایى که موى سر مى روید تا ابروها و بالاى بینى و بنابر احتیاط واجب باید روى ابروها هم، بکشد و سپس با دست سالم به پشت دست گچ گرفته شده به نیت تیمم بکشد و اگر پشت دست در گچ باشد، روی همان گچ دست بکشد بعد پشت دست سالم را به زمین به نیت تیمم به زمین یا خاکی که با آن تیمم نموده بگذارد. اگر دست راست سالم است اول پشتدست را به نیت تیمم به زمین بکشد بعد با کف دست راست روی گچ پشت دست چپ بکشد.

آیت الله مکارم شیرازی:
1-هرگاه زخم یا دمل و شکستگى با پارچه یا گچ یا مانند آن بسته شده است، چنانچه باز کردن آن ضرر و مشقّت زیادى ندارد و آب هم براى آن مضر نیست، باید آن را باز کند و وضو یا غسل کند، در غیر این صورت اطراف زخم یا شکستگى را بشوید و احتیاط مستحب آن است که روى جبیره را نیز مسح کند و اگر جبیره، نجس است یا نمى‏شود روى آن دستِ تر بکشد، چیز پاکى را بر آن ببندد و دستِ تر روى آن بکشد. البته هرگاهجبیره، تمام صورت یا تمام یکی از دستها را گرفته باشد باید بنابراحتیاط هم غسل جبیره ای بگیرد و هم تیمم کند.
2-در فرض سوال در هنگام تیمم محل جبیره را نیز مسح می کند و تیمم و نماز با آن صحیح است.


آیت الله وحید:
1- اگر جبیره تمام صورت یا تمام یکى از دستها یا تمام هر دو دست را گرفته باشد ، احتیاط واجب آن است که جمع کند بین وضوى جبیره اى و تیمّم.
اگر جبیره تمام اعضاى وضو را گرفته باشد ، بنابر احتیاط واجب جمع کند بین وضوىجبیره و تیمّم.
2-باید کمک بگیرد حتی اگر لازم باشد چنانچه برایش ممکن باشدباید برای کمک اجیر بگیرد و اجرت بدهد.

آیت الله شبیری:
‌1-باید وضوی جبیره‌اى بگیرد.2-روی تخت بودن مجوز ترک وضو نیست چرا که می تواند از دیگران درخواست کند تا آب برایش بیاورند وهمانجا وضو بگیرد.
استفتاء‌از سایت مراجع

وضو با دست گچ گرفته






      

سوال: آیا بیرون آمدن از زیر دوش هنگام شستن سر و گردن و بدن لازم است ؟

پاسخ :
آیات عظام خامنه ای، مکارم شیرازی : لازم نیست.


آیات عظام سیستانی، وحید خراسانی : بنابر احتیاط واجب بیرون آمدن از زیر دوش لازم است

آیت الله سیستانی: مسأله 360 ـ در غسل ترتیبی باید ـ بنا بر احتیاط لازم ـ اول تمام سر و گردن و سپس تمام بدن را به نیت غسل بشوید. و بهتر آن است که شستن طرف راست بدن را بر طرف چپ مقدم نماید. و چنانچه عمداً و یا از بابت کوتاهی در فراگیری احکام غسل شستن تمام سر و گردن را بر شستن بدن مقدم ننماید بنا بر احتیاط لازم غسلش باطل است. و نیز در انجام غسل ـ بنا بر احتیاط لازم ـ کافی نیست در حالی که سر و یا گردن و یا بدن در زیر آب است با حرکت دادن آن نیت غسل نماید بلکه باید عضوی را که می خواهد غسل بدهد چنانچه در زیر آب است آن را بیرون آورده و سپس به نیت غسل بشوید.

آیت الله وحید خراسانی: انتهای مسأله 367-تحقّق غسل ترتیبى به حرکت دادن هر یک از سه عضو زیر آب به قصد غسل محلّ اشکال است.
مثلاً اگر زیر آبی باشید (مثل دوش)وتصمیم بگیریدکه غسل نمایید بنابراحتیاط واجب نمیتوانید درهمان حال نیت غسل نمایید وخودتان را زیرآب به قصد غسل تکان دهید بلکه از زیرآب بیرون بیایید وبه قصد شستن سر وگردن برای غسل زیر آب بروید بعد ازشستن سر وگردن دوباره بیرون بیایید وبه قصد شستن طرف راست برای غسل زیر آب برویدوبعد ازشستن طرف راست از زیر آب بیرون بیایید وبه قصد شستن طرف چپ به قصد غسل زیر آب بروید.

غسل گرفتن زیر دوش






      
<   <<   21   22   23   24   25   >>   >