شرائط نذر چیست ؟
با شرائطی عمل به نذر واجب می شود:
1- نذر کننده بالغ باشد، عاقل و با قصد و اختیار باشد.
2. انجام دادن آن ممکن باشد.
3- انجام دادن نذر مطلوب شرع باشد. یعنی انجام دادنش بهتر باشد.(مانند نماز، روزه، قربانى کردن، کمک به دیگران، عیادت مریض و...).
4-ترک آنها مطلوب شرع باشد. (ترک حرام یا مکروه).
5-نذر کننده باید صیغه نذر را بخواند و در صیغه، نیت خود را بر زبان جارى کند و تصریح نماید که این عمل را براى رضاى خدا انجام مى دهم.
صیغه نذر شرعی آن است که به عربی یا فارسی بگوید: «برای خدا بر من است که … یا «للهِ علَیَّ أن …»
اما با گفتن «نذر می کنم که اگر حاجتم برآورده شود یک روز روزه بگیرم» صیغه نذر خوانده نشده است و چیزی بر او واجب نیست.
احکام نذر توضیح المسائل مراجع
√ ســوال: اگر خانمی عذر شرعی داشته باشد می تواند سجده ی زیارت عاشورا بجا آورد؟
√ پاسخ:
زن حائض می تواند سجدهء زیارت عاشورا و شکر را به جا آورد.
آن چه بر زن حائض جایز نیست ,ماندن در مسجد و خواندن سوره هایی که سجدهء واجب دارد و مقاربت و نزدیکی و لمس آیات و اسم خدا وپیامبر و ائمه وارد شدن به مسجد الحرام و مسجد النبی و گذاشتن چیزی در مساجد است
فرق نماز احتیاط با سایر نمازها:
1 - نیت نمازاحتیاط نباید به زبان بیاید.
2 - سوره و قنوت ندارد.
3 - حمد را به احتیاط واجب آهسته بخواند.
و لذا اینگونه خوانده می شود:
کسی که نماز احتیاط بر او واجب است، بعد از سلام نماز باید فورا نیت نماز احتیاط کند و تکبیر بگوید و حمد را بخواند و به رکوع رود و دو سجده نماید.
پس اگر یک رکعت نماز احتیاط بر او واجب است، بعد از دو سجده تشهد بخواند و سلام دهد، و اگر دو رکعت نماز احتیاط بر او واجب است، بعد از دو سجده یک رکعت دیگر مثل رکعت اول بجا آورد و بعد از تشهد سلام دهد.
توضیح المسائل مراجع م 1215- 1217
استفاده از آلات موسیقی مثل طبل، سنج، نی، ارگ و مانند آنها در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟
√ پاسخ:
آیت الله خامنهای: استفاده از آلات موسیقی، مناسب با عزاداری سالار شهیدان نیست و شایسته است مراسم عزاداری به همان صورت متعارفی که از قدیم متداول بوده برگزار شود.
آیت الله مکارم شیرازی: در صورتی که آهنگ مناسب مجالس لهو و فساد نزنند، و به گونه ای نباشد که باعث ایذاء دیگران گردد جایز است ولی داخل مساجد و حسینیه ها جایز نیست.
آیت الله وحید: استفاده از آلات موسیقی مثل ارگ ونی وتار وغیره مطلقاً چه در عزاداری چه غیر آن حرام است ولی طبل عزا وسنج از آلات موسیقی نیست واشکالی ندارد.
استفتاء کتبی از دفتر مراجع
آیا روزه گرفتن در روز عاشورا جایزاست؟
1-روزه گرفتن در روز عاشورا مکروه است آن هم نه کراهت مصطلح (عملی که انجام ندادن آن بهتر است)، بلکه کراهت در عبادت دارد یعنی ثواب آن عمل کم تر است.
2-اگر روزه گرفتن در این روز به عنوان تبرک و شادمانی باشد کفر است و خروج از دین، و اگر به جهت فضیلت مطلق روزه باشد چون تشبه صوری به بنی امیه دارد، البته مکروه و ثواب آن عمل کم تر است.
3-ائمه (ع) به این دلیل که بنی امیه از روی سرور و شادی عاشورا را روزه می گرفتند، شیعیان را توصیه کرده اند در این روز روزه نگیرند.
4-بعضی از علماء فرموده اند که مستحب است در روز عاشورا انسان بدون قصد روزه تا عصر از خوردن و آشامیدن خوددارى کند.
مقصود از وهن دین و یا مذهب چیست؟
هرکارى که باعث وهن دین و مذهب گردد حرام است و باید از آن اجتناب شود.
قمه زدن در عزای امام حسین(علیه السلام)-با صرف نظر از اضرار به نفس- یکى از آسیبهاى آن در حال حاضر، وهن دین و مذهب است.
امروزه، این عمل، باعث نوعى دلزدگى نسبت به دین اسلام و مذهب شیعه شده و سبب میشود شیعه در میان مذاهب اسلامى متّهم به غلوّ شود.و به جای اینکه موجب علاقهی مردم به امام حسین(علیه السلام)-و قیام عاشورا شود، در چشم جهانیان موجب وهن مذهب شیعه میشود.
حکم قمه زنی از نظر آیت الله خامنه ای
پاسخ:
قمه زنى علاوه بر اینکه از نظر عرفى از مظاهر حزن و اندوه محسوب نمی شود و سابقه اى در عصر ائمه (علیهمالسلام) و زمانهاى بعد از آن ندارد.
و تأییدى هم به شکل خاص یا عام از معصوم (علیهالسلام) در مورد آن نرسیده است، در زمان حاضر موجب وهن و بدنام شدن مذهب می شود بنا براین در هیچ حالتى جایز نیست.
قمه زنی از جمله بدعتها است که بواسطه آن خسارات بسیاری بر ما وارد شده است و شیعه را در جهان به واسطه این کار به جنون متّهم می کنند و در این زمان، صراحتاً اعلام می کنیم که باید از این کار خودداری شود و در عبارتی ساده، آسیب رساندن به بدن حرام است خواه از طریق قمه زنی باشد یا زنجیرهای تیغه دار یا ضربات شدید به بدن که باعث آسیب جدّی می شود.
حکم اسلام در رابطه با روابط سالم بین دختر و پسر چیست؟
√ پاسخ :
هر گونه ارتباط بین دختر و پسر، قبل از ازدواج، اعم از ارتباط مستقیم و غیر مستقیم، اگر با قصد لذت (جنسی و عاطفی) باشد و یا خوف فتنه و ترس افتادن به گناه در آن وجود داشته باشد، جایز نبوده و اشکال دارد.
اما ارتباط شغلی و حرفه ای و علمی و تحصیلی، اگر باعث فتنه و مفسده نشود و موازین شرع در آن رعایت شود، اشکال ندارد.