پاسخگوی احکام
Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4
√ سوال : اگر اشخاصی صرفاً برای تفریح ورق بازی کنند نه برد و باخت آیا مرتکب حرامی شده اند ؟


√ پاسخ: پاسور و سایر انواع بازی با ورق های بازی ،حرام است اگر چه بدون برد و باخت باشد و شرکت در جمع قمار بازان نیز با اختیار جایز نیست .





      
نمایان بودن حجم مو از زیر چادر یا روسری چه حکمی دارد ؟

√ پاسخ:
نمایان بودن حجم مو از زیر چادر یا روسری، اگر باعث تحریک و تهییج شهوت دیگران شود، حرام است.
توجه: پوشیدن چادرهای توری و نازک، اگر موجب جلب توجه نامحرم و مفسده انگیز باشد یا پوست قسمت هایی که باید از نامحرم پوشانده شود - مانند ساعد و گردن- از زیر آن نمایان گردد، حرام است.





      
مراتب شستن اعضای وضو

آیت الله خامنه ای : مرتبه اول واجب، مرتبه دوم جایز، مرتبه سوم و بیشتر حرام است

آیت الله سیستانی ،آیت الله وحید خراسانی : مرتبه دوم مستحب است

آیت الله مکارم شیرازی : ‌احتیاط واجب ترک مرتبه دوم است

قابل توجه مقلدین آیت الله مکارم شیرازی :‌ با توجه به اینکه آیت الله مکارم شیرازی در این مسئله احتیاط واجب دارند مقلدین ایشان می توانند در این مساله به یکی از مراجع مشهور که مرتبه دوم را اجازه داده است رجوع نمایند.





      
√ ســوال:
آیا انسان می تواند با بدن خیس غسل کند یا وضو بگیرد؟


√ پاسخ:
غسل کردن با بدن خیس هیچ اشکالی ندارد. و اگر انسان در حال استحمام و غسل کردن مجدداً جنب شود می تواند همانجا غسل نماید و نیازی به خشک کردن بدن نیست. همچنین وضو گرفتن با بدن خیس اشکالی ندارد ولی باید به هنگام مسح کشیدن حتماً محل مسح در سر و روی پاها خشک باشد.





      

شرایط لباس نمازگزار

شرایط لباس نمازگزار عبارت است از:

1. پاک باشد (نجس نباشد).

2. مباح باشد (غصبی نباشد)1.

3. از اجزای مردار نباشد (حتی کمربند و کلاه تهیه شده از چرم یا پوست حیوان مرده نباشد).

4. از حیوان حرام گوشت نباشد2 (برای مثال: از پوست پلنگ یا روباه تهیه نشده باشد).

5. لباس مرد (حتی لباس زیر، عرق چین یا جوراب) از ابریشم خالص و طلابافت نباشد. (همراه داشتن پارچه ابریشمی - مانند دستمال - در جیب اشکال ندارد)3.

بهجت: بنا‌بر احتیاط مستحب، از چیزهایی که ابریشم خالص یا طلابافتند، ولی به تنهایی عورت را نمی‌پوشانند4 - مانند: عرق چین و جوراب - نباید هنگام نماز استفاده شود.

6. مرد زیور آلاتی از جنس طلا (مانند انگشتر و گردن بند) نداشته باشد.


بیاموزیم

پوشیدن لباس زیبا و تمیز در نماز از سفارش¬های دین اسلام است و ائمه اطهار علیهم السلام به آن عمل می¬کردند؛ به عنوان نمونه دربار? امام مجتبی علیه السلام نقل شده است:امام حسن علیه السلام هنگام نماز بهترین جامه‌اش را می‌پوشید5.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. سیستانی و مکارم: بنا‌بر احتیاط واجب.

2. سیستانی: از حیوان درنده نباشد، بلکه بنا‌بر احتیاط واجب، از حیوان حرام گوشت نباشد.

3. هم اکنون لباس ابریشمی مردانه در بازار بسیار کم است و اگر برخی جوراب‌ها یا لباس‌ها به نام ابریشمی فروخته می‌شود، یا از جنس ابریشم نیست یا از ابریشم خالص تهیه نشده است.

4. تقریباً کوچک تر از یک برگ دستمال کاغذی معمولی.

5. وسائل الشیعة، ج4، ص 455.





      





      

√ سوال : امکان پاک کردن لاک ناخن نباشد وظیفه وضوی جبیره است یا تیمم؟



√ پاسخ: آیت الله خامنه و آیت الله مکارم شیرازی : اگر در جای وضو یا غسل چیزی چسبیده که برداشتن ان ممکن نیست(مانند چسب قطره ای) یا برداشتن آن مشقت دارد وضوى جبیره بگیرید.

آیت الله سیستانی : نماز با لاک ناخن باطل است وضو و غسل نیز باطل می باشد البته انجام کاری که باعث شود انسان نتواند وضو بگیرد یا غسل کند جایز نیست. بنابر این لازم است لاک را زائل کند و وضو بگیرد. در صورت تنگی وقت باید تیمم کند ولی فعل حرامی مرتکب شده زیرا انسان نمی تواند کاری کند که موجب اخلال در اداء فعل واجب باشد.






      

√ سوال :
لباسی که در بافتش از «پَر» استفاده شده و در کشورهای غیر اسلامی بافته شده است، چه حکمی دارد؟


√ پاسخ : (هر چند پرِ هم? پرندگان پاک است، ولی) در صورتی که روی لباس نمازگزار پر پرند? حرام گوشت (مانند عقاب) باشد یا خودِ لباس از پر چنین پرنده ای تهیه شده باشد، همراه داشتن آن در نماز موجب باطل شدن نماز است.

توجه: اگر کسی شک کند که لباسش از پَر حیوان حرام گوشت بافته شده یا نه، می تواند با آن نماز بخواند و نیازی هم به تحقیق و تفحص نیست.






      

سوال : احتراما به استحضار می رساند چند سالی است ( حدود 3 سال) در شب اول ماه ربیع الاول حرکتی در بعضی مساجد باب شده است که به نظر می رسد شائبه بدعت و یا ترویج نوعی خرافه باشد، ماجرا از این قرار است که در شب اول ماه ربیع الاول از حدود نیمه شب تا اذان صبح افرادی که غالبا خانم ها هستند با در دست داشتن شمع پشت درب مساجد مراجعه و با کوبیدن به درب مساجد و خواندن اذکاری، توسل جسته و حاجات خود را طلب می نمایند، البته این عمل را تا هفت مسجد ادامه می دهند و خصوصا این حال توسل در هنگام اذان صبح به اوج خود می رسد، قابل ذکر است از هر کدام که نسبت به علت این کار سوال می شود، آن را مستند به شنیده های خود از بعضی خانم های جلسه ای و جهت رفع هم و غم و بر آورده شدن حاجات و تسلی دادن دل حضرت زهرا(علیه السلام) می گوبند و معتقدند بدین وسیله اتمام ماه صفر و آمدن ماه ربیع الاول را خبر می دهند.


لذا از حضرتعالی استدعا دارد نظر خود را نسبت به چند سوال ذیل اعلام فرمایید:
1. آیا چنین عملی مستند روایی دارد؟

2. آیا چنین عملی ( که در حال گسترش می باشد) می تواند به عنوان یک حرکت شایسته مورد تأسی دیگران قرار گیرد؟

3. در صورتی که عمل فوق از جمله خرافات و یا خدائی نکرده نوعی بدعت باشد وظیفه ما (ائمه جماعت متدینین) در این خصوص چیست؟

4. با توجه به مزاحمتی که این گونه اعمال برای همسایگان مساجد دارد، آیا ایجاد مزاحمت در نیمه شب برای همسایگان مساجد برای انجام عمل فوق الذکر مجوز شرعی دارد؟

--------------------------------------

آیت الله خامنه ای : عمل فوق الاشاره مستند روائی ندارد، و شیوه ی قابل تأیید نیست، اگر چه اصل اذکار و ادعیه و طلب حاجت از خداوند متعال عمل پسندیده است، لیکن اشکال در شیوه ی عمل به نحو یاد شده است، آقایان علماء اعلام دامت افاضاتهم و مؤمنین ایدهم الله تعالی با پند و اندرز و موعظه و نصیحت از رواج چنین رفتارهایی که چه بسا ممکن است منتهی به وهن مذهب گردد جلوگیری نمایند.

------------------------------------
آیت الله مکارم: بسمه تعالی با توجه به اینکه این عمل در روایات معصومین(ع) وارد نشده است انجام آن به عنوان یک عمل مستحب شرعی جایز نیست و سزاوار است ائمه محترم جماعات مردم را به سوی مراسم و توسلاتی دعوت کنند که در روایات معصومین(ع) وارد شده است وگرنه ممکن است افراد منحرف برای وهن مذهب هر روز امر تازه ای اختراع کنند و ناآگاهان را به سوی آن دعوت کنند. همیشه موفق باشید.
-----------------------------------

آیت الله صافی گلپایگانی: بسم الله الرحمن الرحیم
1- مستند روایی بر عمل مذکور به نظر نرسیده والله العالم.
2- با عدم مستند شرعی تأیید آن معنی ندارد. والله العالم.
3- علمای اعلام باید مردم را آگاه کنند. وفقکم الله. والله العالم.

-----------------------------------

مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی: بسمه تعالی مستند شرعی برای عمل فوق ملاحظه نشده است و لازم است مومنین از این گونه اعمال اجتناب نموده و برای قضای حوایج و برآورده شدن حاجات از طرقی که در کتب ادعیه آمده استفاده کنند.
----------------------------------

مرحوم آیت الله تبریزی: بسمه تعالی زدن درب مسجد و حاجات خواستن از مسجد مسند شرعی ندارد و در روایات وارد نشده است. لکن نماز جماعت خواندن در مساجد و حاجت خواستن از خداوند با توسل به ائمه (علیهم السلام) شرعاً ثابت است. والله العالم.

-------------------------------------------

مرحوم آیت الله بهجت:
1- بسمه تعالی ظاهراً ندارد.
2- بسمه تعالی خیر.
3- بسمه تعالی و جادلهم بالتی هی احسن.
------------------------------------------

مرحوم آیت الله مشکینی: بسمه تعالی این کار ریشه مذهبی ندارد و اگر به عنوان دستور دینی انجام دهند اشکال دارد و چنانچه باعث زحمت و آزار دیگران باشد جایز نیست و خوب است به جای این اعمال از اوقاتی که شرعاً فیضیاتش ثابت شده استفاده کنند مانند شبهای جمعه، اعیاد، وفیات، آخرهای شب برای نماز شب، دعاهای دسته جمعی مانند توسل، ندبه، مکارم الاخلاق و غیره و بالجمله در شرع اسلام به ویژه عالم تشیع اوقاتی که در آنها اجتماع کنند و دعاهایی بخوانند زیاد است نیازی به اختراع عمل خاص که در روایات نیست، ندارند. والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته

----------------------------------------
----------------------------------------

بنابراین بهتر است با مراجعه به متون صحیح از این خرافات جلوگیری شود و به اعمال مذکور در این روز که روزه گرفتن به شکرانه سلامتی پیامبر اعظم و امیرمؤمنان از گزند کفار و مشرکان در اول ربیع‏الاول و خواندن زیارت پیامبر (ص) و علی (ع) است، بپردازند.






      
عده یعنی چه؟

پاسخ : عده مدت زمانی است که زن باید پشت سر بگذارد تا بتواند با فرد دیگر ازدواج کند:

عده بر دو قسم است:

الف: عده در ازدواج که خودش دو قسم است: 1- عده در عقد دائم= زن باید سه مرتبه از حیض پاک شود. 2- عده در عقد موقت= دو حیض باید بگذرد.

ب: عده در فوت همسر: چهار ماه و ده روز. البته در صورتی زن حامله باشد عده تا پایان وضع حمل زن خواهد بود.





      
<   <<   111   112   113   114   115   >>   >