نکاتی در خصوص خواندن صیغه عقد موقت

قوانین فروع دین ما «تعبّدی» هستند و ازدواج و قوانین آن نیز از این امر مستثناء نیستند.
با توجه به مشکلاتی که در اثر غلط خواندن صیغه عقد به وجود می آید (که در همین مطلب اشاره میشود) لازم دیدم که در راستای مطالب قبلی ، نکاتی رو هم در این خصوص ذکر کنم تا انشاءالله کسانی که قصد انجام این کار خیر را دارند (چه برای موقت و چه برای محرمیت قبل از عقد دائم) بتوانند بدون مشکل (معنوی!) ، از فواید آن استفاده کنند.
نکته بسیار مهمی که باید توجه شود اینست که با توجه به تعبدی بودن احکام دین ما ، سعی کنید در این مسائل دقت کافی را اعمال کنید تا مسائلی مثل حرام ابد شدن و یا مشکل اون خانمی که در کامنتها گفته پیش نیاد. (ایشون قبل از عقد دائم ، با طرف مقابلشون عقد موقت کردند و قبل از پایان عقد موقت یا بخشیدن مدت ، عقد دائم خوندند که عقد دوم باطله)
برای خواندن صیغه عقد ، وجود یکی از الفاظ « متعت » یا « زوجت » یا « انکحت » لازم است.
و برای تحقق قبول ، « هر » « لفظ » ی که دلالت بر رضایت طرف کند ، کافی است.
در عقد موقت ، ذکر مهریه و مدت لازم است و چنانچه عمداً(حیاء/…) یا سهواً (فراموشی/غفلت/…) ذکر نشود ، عقد باطل است.
لازم به ذکر است که زمان شروع محرمیت هم زمان شروع خطبه است. (هر چند تعداد اندکی از فقهاء این قول را داردند که میتوان در عقد ، ابتدای محرمیت را زمانی بعد از خطبه تعیین کنند.) زمان اتمام (زمان حرام شدن طرفین به یکدیگر) هم باید دقیقا مشخص شود ، در غیر اینصورت عقد باطل است.
مثالی از طرز خواندن صحیح گفتن صیغه عقد موقت توسط مرد و زن :

نکته 1 : همانطور که در بالا گفته شد میتوان بجای زَوَّجْتُ ، از مَـتَّعْتُ استفاده کرد و مرد هم مثلا میگوید قَبِلْتُ (الْـمُـتْـعَـة)
نکته 2 : اگر شرط ضمن عقدی هم دارند (مثلا محدوده روابط) میتوانند عبارت «وَ بِالشَّرْط» را اضافه کنند و در نتیجه عبارت چنین میشود : زَوَّجتُکَ نفسی فی المدةالمعلومةِ علی المهر المعلوم و بالشّرط
اگر فرد دیگری را برای خواندن آن وکیل شود (وکالت دادن لازم نیست لزوما لفظی باشد یا عربی) بسته به اینکه هر کدام یک فرد مجزا را وکیل کنند یا هر دو یک نفر را وکیل کنند یا مثلا مرد از جانب زن وکیل شود ، به الفاظ مختلفی میتوان صیغه عقد را جاری کرد که به ذکر یک نمونه از دو حالت اخیر اشاره میشود :
اگر هر دو به یک فرد سوم ، وکالت دهند ، وکیل میگوید :
و اگر مرد از زن وکالت بگیرد که وی را به عقد خود درآورد (که برای کارای دونفری بیشتر به کار میاد!) کافی است بگوید :
یا قَبِلتُ لِنَفْسی یا قَبِلتُ لِنَفْسی هاکذا یا قَبِلتُ التَّزویجَ لِنَفْسی فِی المـُـدَةِ الـمَعلومَةِ عَلَى الْمَـهـرِ الْـمَـعْـلُـومِ
در صورتی که عقد بدلیلی مثل غلط خواندن صیغه یا عدم تعیین مهر و مدت صحیح ، باطل باشد ، و نزدیکی صورت گیرد ، یک دردسر جدید بنام «وطئ به شبهه» بوجود می آید که بموجب آن :
الف) «مهرالمثْل» یا مهریه معادل خانم ها در عرف ، « باید » به ایشان پرداخته شود.
(مثلا مهریه معمول دویست تومان باشد ولی خانمی راضی شد به ماهی صد تومان ، اما بعدا معلوم شد که عقد به دلیلی باطل بوده ، باید مهریه معمول ، پرداخته شود.)
ب) بعد از علم به باطل بودن عقد ، خانم لازم است عدّه نگه دارد! (وطئ به شبهه ، عدّه دارد اما اگر زنا مرتکب شده بود عدّه نداشت.)
لذا برای محکم کاری یکی از 2 توصیه زیر را انجام دهید :

1- به یک فرد مطمئن ، وکالت دهند تا برایشان بخواند.
2- علاوه بر عربی ، فارسی را هم اضافه کنند چون برخی فقهاء مثل آقای بهجت ، فارسی را به تنهایی کافی میدانند و اکثر ایشان فارسی را در صورتی که عربی بخوانند و درست نشود کافی می دانند.
برای مثال ؛ دختر بگوید : خودم را همسر موقت شما قرار دادم در مدت معلوم و بر مهر معلوم و بر شرط.
و پسر بگوید : قبول کردم این متعه را.

و یا پسر با گرفتن وکالت از دختر میگوید : خانم فلان را همسر موقت خود قرار دادم در مدت معلوم و بر مهر معلوم و بر شرط و قبول کردم از برای خود.
کلا کار از محکم کاری عیب نمیکند!!!
برای بخشیدن مدت نیز کافی است مرد به زن بگوید : مدت را بخشیدم یا بگوید : وَهَـبـْتـُکِ الـْـمُدَّة
آنچه در بالا گفته شد ، قدر متیقن اکثریت فقهاء بود و شما میتوانید در مورد هر یک از نکات فوق مجددا از مراجع خود سوال کنید. شاید مراجع شما در یکی از این امور فتاوای ساده تری نیز داشته باشد. همچنین برای جلوگیری از اشتباه در خواندن صیغه عقد ، میتوانید این دو تصویر را روی موبایل خود داشته باشید!!! ،
ضمنا اگر ابهامی در مورد اذن پدر برای عقد موقت مانع شما بود ، میتوانید به مطلب بررسی کامل مساله اذن پدر در عقد ، رجوع کنید.